Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov:

Ovo su najvažniji događaji proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjedan je obilovao političkim brakovima i razvodima, a pozornost je izazvao i preokret na političkoj sceni. Pregled tjedna donosi Ivana Pezo Moskaljov.

'Ne znamo što će biti! Na burzu rada! Tak i tak ih ima dovoljno na burzi, još i mi da se priključimo. Pa ko će radit u ovoj državi!', pitao se Zvonimir Mikloš, radnik sisačke rafinerije.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Radnici sisačke rafinerije s opravdanim razlogom strahuju od gubitka posla. Nisu mirni ni u Rijeci. Hrvatski članovi Uprave INA-e zasad su bojkotom srušili odluku o gašenju pogona u koji se godinama nije ulagalo. U tvrtki od najvećeg nacionalnog interesa, u kojoj Mađari vode glavnu riječ - vrije.

'Ja sam za to da radi, ja sam za to da Hrvatska ima 3 rafinerije. Ali gledajte, kad je INA prodavana i to za dobar novac, nisam odlučivao i nisam se pitao. Kad je INA isporučena za Bog te pit'o koji novac i gdje je završio i tko je financirao kampanje, a tko je tad vodio policiju i tajne službe ni tad nisam u tome sudjelovao!', poručio je premijer Zoran Milanović.

Što sve to sada vrijedi ako će velik broj radnih mjesta biti izgubljen?

S rejtingom nema šale

U govoru o stanju nacije - premijer goruće probleme nije spominjao ili ih je umanjio. Za razliku od oporbe.

'Mnogi Hrvati misle da bi nam gospodarstvo i općedruštveno stanje bilo bolje da Vlade nema. Ili ako ju već moramo trpjeti - da ništa ne radi!', poručio je šef HDZ-a, Tomislav Karamarko.

'On govori kao šef statističkog zavoda, ali u Sovjetskom savezu', rekao je o Karamarku premijer.

No, s rejtingom nema šale. SDP je pao na treće mjesto. U najnovijem istraživanju Crobarometra, prestigao ih je ORaH.

'Motivira me da nastavimo posao do kraja dok nam živo političko srce bije!, kaže Milanović. Priznaje da mu je ipak stresnije bilo dok su ga podupirali nego danas, kada im bivša suradnica 'puše za vratom'.

'Život političara, a naročito predsjednika Vlade i ministara je život stresa', objašnjava Milanović.

Kako bilo, Mirela Holy bi na novim izborima mogla odlučivati.

'Nama nije moguća suradnja niti sa SDP-om zbog toga što SDP nije vjerodostojan svom programu, a nikako ne možemo surađivati niti sa HDZ-om', poručuje čelnica OraH-a.

Oni skupljaju svaki glas na desnici.

'Pa zar vi, dragi prijatelji, mislite da smo mi trgovci? Pa nije bitno koliko će tko saborskih zastupnika imati, kaže Karamarko.

Tomislav Karamarko proširio je koalicijsku obitelj s još jednim članom - strankom Hrast, koja se podijelila zbog saveza s HDZ-om. Koalirali bi, a podržavaju referendum kojim to Željka Markić želi zabraniti.

Dalić se razišla s HDZ-om

Dok Karamarko povratak na vlast smatra već gotovom stvari, Martina Dalić ne vjeruje da su sposobni za reforme. Razišla se s HDZ-om!

'Hrvatska si još jednom ne može dopustiti Vladu, koja nije dovoljno spremna i koja se bavi površinom problema!', objasnila je Dalić.

'Zašto to radi uoči kampanje za predsjednika RH, imala je priliku istupiti davno prije ako je bila nezadovoljna?!', poručio je Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a.

1,7 milijuna kuna 'bačeno u vjetar'

1,7 milijuna kuna - koliko su porezni obveznici platili novi sustav glasovanja – 'bačeno je u vjetar'.

'Prvi mačići se u vodu bacaju!', rekao je Igor Dragovan, SDP-ov saborski zastupnik. Skupa tehnika pokvarila se već pri prvom pokušaju. Pa se prebrojavalo - ručno.

'Nemam ja vrimena, ne da se meni nigdi ić', riječi su saborskog zastupnika.

Naviku dizati ruku, kao ni dolaziti - Željko Kerum nikad nije ni imao. Iako je saborsku plaću primao. Sada je kažnjen s 40 tisuća kuna jer nije na vrijeme prijavio imovinu!

'Na osnovu čega zaključuju da je netko napravio prekršaj ili nije? Oni su mene kaznili, a ni prvi ni zadnji put, neka kažnjavaju. Fala Bogu da ima se od čega platit', odgovorio je Kerum na kaznu.

Nema novih zapošljavanja

U tjednu u kojem je inspekcija EK češljala proračun, ali i reforme, Banski su dvori od još jedne odustali. Ili, bolje reći, nude treće rješenje. Umjesto outsourcinga i spin offa - in house. Nema novih zapošljavanja!

'Oni koji budu mogli, preraspodijelit će djelatnike s nešto većim poslom, a koji ne uzet će uslugu izvana', objasnila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

'Lakše će deva provući kroz iglene uši, nego se ostvarit 1 kuna uštede', smatra Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Nove napetosti - stari scenarij

'Sebi sam ja dala u zadatak da jednu ja moram skinit, jer mi je sin poginija u Tigrovima', riječi su Biserke Ljubić iz Sotina.

Nove napetosti - stari scenarij. U Vukovaru su opet skinute dvojezične ploče. Uz to, Stožer želi otkazati gostoprimstvo državnom vrhu, na obljetnicu pada grada.

Uključili smo se u međunarodnu koaliciju

Amerikanci su bombardirali položaje Islamske države. Na meti zrakoplova su i rafinerije u rukama džihadista. Uz bok saveznicima - i Hrvatska. Uključili smo se u međunarodnu koaliciju protiv najnovije ugroze.

'To nije vjenčanje dvoje ljudi ispred dva svjedoka, naprosto si u savezu. Zasad nemamo nikakav zahtjev za angažman', poručio je ministar obrane Ante Kotromanović.

'Pospremit ću kip'

Oko kipa Gospe na hodniku jedne zadarske škole digla se poprilična prašina. A i ministar se našao na mukama. Branio je ravnatelja, a onda se ipak predomislio. Pospremit će kip!

Odgovorni bi trebali izvući pouku

Nabujale rijeke ostavile su iza sebe uginule životinje. Nije im bilo spasa.

'Donio sam županu i dožupanu nek jedu, nek si lijepo čiste, to je još upotrebljivo', rekao je Nikola Jaman iz Pterijevaca.

Vlasnik je kokoši donio pred vrata osječke županijske vlasti. Naknadno se otkrilo da je odbio evakuaciju. Sada kada se voda povukla i odgovorni bi iz poplava trebali izvući pouku. Da nam je sustav obrane prepun rupa, već znamo.

Zasvirali da ukažu na problem

A klinci iz Bjelovara zasvirali su kako bi ukazali na problem. Vrijeme ne žele provoditi u zadimljenim kafićima. Skupljaju potpise - žele novu glazbenu školu. I u tome su - glasni i uporni!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene