Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Ustavnog suda o ćirilici, oštre kritike biskupa iz marijanskih svetišta, ali i suca Ivana Turudića na račun aktualne vlasti.

Nebo nije štedjelo Hrvatsku! Vjetar je čupao stabla, udar groma zapalio kuće. 'Probudila' su se klizišta. Kiša je natopila usjeve, prometnice, podrume...

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Prvo olujno nevrijeme pa burna proslava Oluje: Hrvatska politika u Kninu je nakon 25 godina konačno okrenula novi list Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov "Na teškoj i traumatičnoj temi kojom se sada nabacuju političari su pali na ispitu. I kao društvo vratili nas daleko unazad"

A plivaju i državne financije u problemima. No, premijer s otoka vidi - bolje sutra. 'Neću reći da imam neku veliku viziju, ali vidim. Vidim što radimo i kamo to vodi, a to vodi prema boljem', rekao je premijer Zoran Milanović.

Dok politika odmara - Crkva je kritizira. 'Donose odluke koje uzrokuju sukobe da bi se zatim igralo vatrogasaca..., rekao je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Na blagdan Velike Gospe, oštra retorika biskupa diljem Lijepe naše. Branili su - obitelj i brak. Istina je da muško i žensko rađaju novi život. Da su bila dva Adama i dvije Eve - ne bi nas bilo', zaključio je mons. Marin Barišić, splitsko makarski nadbiskup.

Referenduma o ćirilici neće biti. Ustavni su suci mišljenja da bi bio - protuustavan. Iduću godinu nove dvojezične ploče ne smiju se postavljati - gradski oci moraju mijenjati statut.

Ustavni su suci ovih dana nagradili - sami sebe. Ali i dio saborskih zastupnika, pa i predsjednika države - i vratili pravo na povlaštene mirovine.

Tjedan u znaku pravosuđa, nema sumnje, obilježio je i istup suca Ivana Turudića. Javnim nastupom u kojem su mnogi iščitali političke ambicije, bez zadrške je kritizirao one koji vode državu. 'Oni su prvi počeli s napadima na sudstvo, ja sam progonjen, ne represivno, ali sam meta njihovih napada nekoliko godina i onda im se odgovori i to je zapravo zamjena teza, onda se bavi mojim odgovorom', rekao je Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda. Otišao je i korak dalje pa se, umjesto nadležnim institucijama - novinarima požalio da ga prisluškuju. Dokaze nije ponudio. Policija ga je demantirala.

'Svaki korak koji mi radimo njima dokazuje da je došla ekipa koja brine o hrvatskim nacionalnim interesima', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva (HNS). S tim stavom se ministar i vratio iz Pariza. Počela je bitka za upravljanje Inom! Hrvatska strana je uvjerena da će 'smekšati' Mađare. No, arbitraža bi mogla potrajati 2 godine. Što je malo dulje od mandata ove Vlade.

Pregledi tjedna Dnevnika Nove TV

Tresla se brda, rodio se miš! Ništa od smanjenja broja općina, gradova i županija. Nakon silnih priča i od toga se odustalo!

Na stotine milijuna kuna 'otišlo' je u gradnju Spaladium Arene. Dvorana je sada bez struje i u - stečaju. Tvrtke, koje su je gradile su u financijskim problemima. Banke gradu prijete tužbama. O splitskom bankrotu - opet se naveliko priča.

Ne jenjava humanitarna katastrofa u Iraku. Deseci tisuća jezidskih izbjeglica - bježe pred islamskim militantima. Oko pitanja hoće li naoružati Kurde - Europa nije jedinstvena.

Zbog ukrajinske krize, sve je napetije između istoka i zapada. Putin šalje tenkove na Ukrajinu - Obama na sjever Europe. Amerika je u Norvešku poslala veliku pošiljku naoružanja.

Širi se zaraza ebolom. Raste broj zaraženih i preminulih. Nema lijeka protiv smrtonosnog virusa.

Papa Franjo je osvojio Južnu Koreju. Praćen tisućama vjernika, pozvao je na ujedinjenje dviju
država - a popularnom selfiju, ponovno nije odolio.

Otišao je veliki Vladimir Beara. Legendarni vratar splitskog Hajduka i po mnogima najbolji svjetski golman, preminuo je u 86. godini.

Filmski svijet, ali i mnoge obožavatelje potresla je smrt Robina Williamsa. Bio je jedan od omiljenijih glumaca i komičara svih vremena.

Ima li ljepšega od pogleda na zvijezde i mjesec? U tjednu na izmaku, na nebu je bio spektakl. Takozvani supermjesec - zasjao je jače nego je uobičajeno. A oni najuporniji mogli su vidjeti i zvijezde padalice - u narodu zvane i suze Svetog Lovre. A kad zvijezda pada, kažu i da nešto treba poželjeti...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene