Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

'Možemo li zamisliti bolji početak sezone?!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je uzbudljiv politički tjedan koji su obilježile optužbe Slavka Linića na račun premijera Milanovića.

'Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku! Moja smjena razlog je Milanovićeve medijske spletke, koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem. Zato da bi zaštitio članove svoje obitelji, svoje osobne prijatelje', rekao je ne pressici Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov "Na teškoj i traumatičnoj temi kojom se sada nabacuju političari su pali na ispitu. I kao društvo vratili nas daleko unazad" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov Virus i potres u tjednu koji je iza nas: Podrhtavanje je podsjetnik da su krhki i planovi za obnovu

Bivši ministar financija bacio je rukavicu aktualnom predsjedniku Vlade. I teško ga optužio za nepotizam, ali i da je izravno zlouporabio tajne službe kako bi se obračunao s njim.

'Ukoliko se to radi bez Vrhovnog suda, bila bi to zavjera kakvu uopće ne mogu zamisliti', izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Premijerova pozicija u Vladi ovim je ozbiljno poljuljana. Predsjednik u istrazi traži odgovore. Dobio je prvo izvješće SOA-e. Rezultate provjere - još ne otkriva.

'Javnosti poručujem da jamčim da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

'Ako to nije razlog za sazivanje VNS-a onda ne znam što može biti', smatra Gordan Jandroković, saborski zastupnik HDZ-a.

Dovoljno jake argumente za svoje tvrdnje, Linić nije ponudio. No, zašto je dosada - šutio?

'Ništa se nezakonito nije dogodilo, jer ja nisam dozvolio, nisam dozvolio! Šta da pokušaje prijavljujem? To mi je neozbiljno!', rekao je Linić.

'To je sve neistina! Nažalost, bivši ministar se drži obećanja koje je dao, a to je da će nas blatiti. Žao mi je zbog toga', rekao je na sve Milanović.

Uvjeren da ga želi uhititi - Linić Milanoviću spočitava, navodno, nezakonite poslove brata mu Kreše. Na površinu je izvučen i kredit, koji je premijerova šogorica dobila od HBOR-a. A njegov prijatelj i bliski suradnik, Siniša Petrović, izravno je prozvan da štiti mađarske interese u INA-i.

'Ja i kolega Linić smo imali vrlo sličan stav oko razgovora s INA - om, dapače, vrlo često smo razgovarali kako obraniti nacionalni interes', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Za sve se doznalo baš kada bi MOL, navodno, mogao popustiti Hrvatskoj oko upravljanja u INI, ali čeka potvrdu presude Ivi Sanaderu.

U središtu velikog skandala i Mali su biskviti. Tvrtka kojoj nije odobren milijunski kredit HBOR-a. U pozadini priče, koju je otvorio, prema Linićevim tvrdnjama, bila je namjera - uništiti najveću domaću tvornicu slatkiša.

'Očito on radi uslugu vodstvu Kraša', smatra Tomislav Ljutić vlasnik tvrtke Mali biskviti.

A u SDP-u, stranci uzdrmanoj teškim trzavicama sada je da izaberu stranu i odluče - podržavaju li Linića i hoće li povući pitanje Milanovićeve smjene? 'Nisam baba Vanga da mogu procijeniti što će biti!', kaže Josip Leko, predsjednik Sabora.

'Stanje u SDP-u se može opisati onom latinskom 'Quod licet lovi, non licet bovi.' Ali ne mislim da je Milanović Jupiter, niti da je kolega Linić vol...', kaže Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP - a.

'Sada su zapravo zakucali zadnji čavao u lijes ovoj Vladi', smatra Željko Reiner iz HDZ-a.

Osim s Linićem, SDP se suočava i s teškim izbornim porazom. Hrvatska je izabrala 11 eurozastupnika. A u toj je utakmici, HDZ-ova koalicija 'potukla' političke konkurente.

'Dosta je bilo nerada i improvizacije. I mi idemo zajedno u daljnje pobjede hvala vam lijepo!', Kaže Tomislav Karamarko predsjednik HDZ-a.  'To bi bila izdaja! Ja sam izabran od stranačkog vodstva!', rekao je Milanović na pitanje je li tazmišljao o tome da da ostavku.

A zbog loših je rezultata, ostavku podnio Dragutin Lesar. Mandata u Bruxsellesu dokopala se Mirela Holy. Imena Ruže Tomašić i Tonina Picule - najčešće su zaokruživana. A u lijevoj koaliciji, ipak je bilo i onih, koji su shvatili izbornu poruku birača.

Pad BDP-a, sve je očitije, ne mogu zaustaviti. U prvom tromjesečju pao je za 0,4 %, u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Gospodarstvo tone, oporavak se ne nazire, ali je potpredsjednik Vlade i dalje - nepopravljivi optimist. On i u minusu vidi plus. 'Nama treba bar još jedan kvartal ovakvog trenda, da bi stopa na godišnjoj razini bila pozitivna', kaže Branko Grčić, potpredsjednik Vlade iz SDP-a. Njegov kolega Gordan Maras, ministar poduzetništav i obrta, s druge strane garantira da ćemo ove godine izaći iz recesije.

Samo, kako njihovo obećanje shvatiti ozbiljno, zna li se da je od svih europskih država, Hrvatska među posljednjima - još u krizi.

Voda na istoku Slavonije polako se povlači. No, razmjeri katastrofe sve su vidljiviji. Život se u ovim mjestima neće tako brzo vratiti, iako se na povratku mještana užurbano radi. Selima se širi smrad uginulih životinja i ustajale vode. Strah od zaraza je opravdan. Rušit će se kuće opasne za život. Priskočila im je cijela Hrvatska! Želja svih da se prikupi što više i tako pomogne ljudima s poplavljenih područja - ne jenjava.

Većinu fakulteta - ispraznio je štrajk profesora. Nezadovoljni malim plaćama, nisu držali nastavu.

I iza maturanata je naporan tjedan. Nakon matematike, pisali su ispit iz engleskog jezika. Dok svoje čekaju, na rezultatima mogu pozavidjeti informatičarima zagrebačke 5. i 15. gimnazije i njihovim varaždinskim vršnjacima. Svojim su programima na prestižnom natjecanju u Americi, pomeli konkurenciju čak 200 škola iz cijeloga svijeta. I s pravom za sebe mogu reći da su - genijalci.

Zemlja, kojom bijesne žestoki sukobi, dobila je novog predsjednika. Umjesto Julije Timošenko, Ukrajinci su odabrali kralja čokolade, milijardera Petra Porošenka. Rusija je spremna na dijalog, ali traži prekid vojnih operacija.

Probudio se vulkan u Indoneziji. Erupcija je izazvala pravi kaos u zračnom prometu. Australija otkazala letove.

Na svoje su napokon došli - zaljubljenici u boje i cvijeće. Izlagači iz cijelog svijeta u metropolu su donijeli cvjetni spektakl. Ako niste, evo prilike da nešto zasadite. Na zagrebačkom Bundeku cvjetna - u Dubrovniku prava turistička priča. Pred gradom se usidrio najveći kruzer ikad, dug 330 metara. Kažu: viši je od zidina, dulji od Straduna. S britanskom plovećom grdosijom, stiglo je više od tri i pol tisuće putnika. Vratit će se i ovo ljeto. Možemo li zamisliti bolji početak sezone?!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene