Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Iako nismo najsretnija nacija na svijetu, dva dana je u Hrvatskoj vladalo opće oduševljenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na događaje o kojima se pričalo protekli tjedan podsjeća Ivana Pezo Moskaljov.

Svatko od nas sreću vidi na svoj način. A UN kaže - da i nismo baš pretjerano sretna nacija. Na ljestvici od 157 zemalja pali smo na 74. mjesto. No, pronašli su je Skandinavci. Točnije, vrh su zauzeli Danci, koji su svojim životom - najzadovoljniji.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF

A sreća će trebati i novom ministru branitelja. Umirovljeni general i prekaljeni ratnik, Tomo Medved, prošao je i 'MOST'. Još treba dobiti povjerenje u Saboru.

'Danas smo se seli dole, upoznali i mogu reći da mi je čast da imamo branitela od ovakve kalabrije i dio ove naše Vlade', predstavio ga je premijer Tihomir Orešković na svoj osebujan način.

Za Medvedom se zasad ne vuku repovi afera - ali saborskoj oporbi smeta to što je i sam bio u braniteljskom prosvjedu kojeg sada želi prekinuti. Pa mu SDP, zbog manje novca iz državne blagajne, ironično, predlaže novi.

I nije jedini 'Tigar', koji ulazi u Vladu Tihomira Oreškovića. Davor Blažević, čovjek od povjerenja bivšeg premijera Ive Sanadera, degradiran i smijenjen u SDP-ovom mandatu - bit će zamjenik ministru Vlahi Orepiću.

A u pozadini kadrovskih rošada i smjena u vrhu policije o kojima pred kamerama imaju drugačije stavove - nove trzavice MOST-a i HDZ-a upravo oko Orepića

'Meni je poznato da je on ministar, ja sam to pročitao negdje! Ministar znači da treba rješavati probleme, a ne može i sam postati problem!', kazao je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Plasirane su tvrdnje da su famozni topnički dnevnici, dokumenti na kojima je inzistiralo haško tužiteljstvo - pronađeni baš kod Orepića.

'Ovdje se jednostavno radi o jednom nekulturnom, nekompetentnom, a rekao bi i primitivnom pokušaju političkog obračuna...', kazao je na sve to u Dnevniku Nove TV novi ministar MUP-a.

Na verbalan obračun svela se rasprava o najvažnijem dokumentu - onom o državnim financijama.

'Spomenuli ste zapošljavanje, rast rejtinga, ulaganja, iseljavanja. Pa moram vam reći da ste vi zadnji, koji trebate govoriti o reputaciji', kazao je Zoranu Milanoviću saborski zastupnik HDZ-a Josip Bilaver.

'Vidite kako ne možete odoljeti. Govorite kao da ste završili političku školu u Kumrovcu...', odgovorio mu je Milanović.

'Doživjeli smo demografsko dno zahvaljujući vašoj Vladi', replicirala mu je HDZ-ova Margareta Mađerić.

Milanović je i njoj spremno odgovorio. 'Vi ste uzbuđeni, hiperventilirate, niste pročitali proračun. 100 milijuna kuna je manje za socijalu'.

Ma koliko potpora u Saboru bila krhka šef Vlade je, kad je riječ o reformama i investicijama, optimističan.

'Star Wars dolazi tako da je Force With Us. Ako mogu reći da će biti Force With Us tu u Hrvatskoj', kazao je Orešković.

Dobra je vijest da se prijevoz školarcima ipak neće rezati. Malo će uzeti i od crkve. Do nove školske godine - sve ostaje po starom.

'Moramo se naučit da država nije bezgranična vreća iz koje samo potežemo taj novac', kazao je novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Iz nje su zagrabili i zastupnici - dali bi više djeci, socijali, za znanost... Manje strankama i Uredu bivšeg predsjednika. MOST Mesiću zamjera rastrošnost i želi uzeti čak 600.000 kuna. Pravaši bi mu to doživotno pravo - ukinuli.

A državnu rezidenciju u Visokoj, koja je bila visoko na ljestvici predsjedničinih izbornih obećanja - Kolinda Grabar Kitarović neće zamijeniti Pantovčakom. Vratila je ključeve DUUDI-ju. A hoće li se i kad seliti - tek će odlučiti.

Nova blamaža Haškog suda! Na izricanje presude - Vojislav Šešelj ne mora doći. Vrhunac je ovo suđenja, koje je Šešelj godinama pretvarao u lakrdiju. Dok je reakcija hrvatskih vlasti izostala - Srbija 'okreće pilu naopako' i prijeti da će Hrvatsku prijaviti Bruxsellesu.

U tjednu za nama - Hrvatska je prisilila Haag da zamrzne arbitražu. Odluka o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske do daljnjega je suspendirana. Dok je hrvatski stav jasan - Slovenci podsjećaju da bez arbitraže nisu podržali hrvatski ulazak u EU.

Reforma obrazovanja ide dalje. No, još se ne zna hoće li već od jeseni biti u školskim klupama. Odgoda ovisi o stručnoj raspravi.

A niska cijena mlijeka, ali i neizvjesna budućnost - mljekare je dovela na Markov trg. Od Vlade traže - europski novac, ali i manji PDV.  No - 'U ovoj godini nema promjena porezne politike', poručio je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Nasljedniku britanske krune, princu Charlesu i njegovoj supruzi Camilli, Zagreb je bio tek prva postaja njihove balkanske turneje. Gdje god su se pojavili - vladalo je oduševljenje. Što među političarima, što među običnim pukom. Iz Srbije su poslali poruke o pomirbi.

Pao je i najtraženiji čovjek u Europi - Salah Abdeslam.

Terorist iz pariških napada

, napokon je u rukama policije. 4 mjeseca skrivao se u briselskoj četvrti u blizini stana.

Na ovo je čekala cijela Europa - Svi migranti koji stignu u Grčku, bit će vraćeni u Tursku, koja će zauzvrat dobiti financijsku pomoć i brži put prema Uniji. Ne mareći za dogovor europskih lidera, izbjeglice i dalje pristižu.

Bio nam je prvi čipirani čovjek u svijetu. Britanski znanstvenik, poznat kao Kapetan Kiborg,

usadio je implantat povezan sa živčanim sustavom

i povezao se s robotskom rukom u drugoj zemlji.

Procvjetale su kamelije - navjestile proljeće. Varljivo i s puno sunca. Priroda se budi - zato ukradite malo pozitivne energije - možda vas lijepi dani, koji su pred nama - i nadahnu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene