Obavijesti Video Pretražite Navigacija
narod sve guta

Pregled tjedna Ivane Petrović: Umjesto suvislih tumačenja Vučićeva posjeta vidimo infantilni ping-pong

Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
I 445 godina nakon seljačke bune izazvane prevelikim nametima i ugnjetavanjima u Stubici njeguju sjećanje na taj trenutak iz hrvatske povijesti. Trenutak koji se ponavljao i poslije uvijek samo tražeći svoju suvremenu inačicu.

Hrabrost stubičkog seljaka pojavljivala bi se u za narod ultimativnim trenutcima,a poslije bivala ugušena pa čak i u pobjedi. I stvarala nove razdore. I malo pomalo gušila hrabrost koju danas nazivamo građanskom hrabrosti.

Pročitajte i ovo Vučić, Plenković i Orban u Bruxellesu nuklearni samit FOTO Što se tu kuha: Vučić objavio fotografiju s Plenkovićem i Orbanom Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Vidimo je samo kroz manje grupe uglavnom obojanu ideologijom ili nekim prikrivenim financijskim interesom - ali onu vrstu razumne hrabrosti prijeko potrebne za opće dobro, hrabrosti koja će detektirat stvaran problem - takve hrabrosti nema. Hrabrost koja ignorira ovršene ili osiromašene - nije građanska hrabrost već jedan od oblika prikrivenog cezarizma.

I u današnje vrijeme, vrijeme demokracije vidimo što na djelu što u tendenciji moderne oblike tahijevizma. Odgovornost vlastodržaca koje biraju kmetovi 21. stoljeća nekako se sporo utvrđuje. Pa tako dvadesetak milijuna kuna teške optužnice za zagrebačkog gradonačelnika već 3 godine zapinju po sudskim instancama. Koje također plaćamo mi.

I nije Bandić jedini, ne fali ih. I kad pitate zbog čega je to tako, onda eto nitko nije kriv. A ti narode koji sve to plaćaš šuti i trpi

PR-ovski šef SDP-a nadmašio samog sebe

Eto ti ga vraže, SDP-u se zaprijetilo ovrhom od 10 milijuna kuna za kampanju njihovog bivšeg kamarada gradonačelnika Bandića. Dug stranke iz koje je Bandić izašao je platio njegov bliski suradnik Slobodan Ljubičić zvan Kikaš. Koji je potom povrat novca od SDP-a zatražio na sudu.

Zbog toga je Bernardić koji je inače tajio od svojih da je stigla ovrha, pustio u javnost da je zbog toga otišao na večeru sa svojim nekadašnjim političkim patronom. Pa su u fazi nagodbe s Kikašem u vidu otplate duga na rate.

Bilo kako, Bernardić bi pod hitno trebao promijeniti ekipu koja mu radi komunikaciju s javnosti. Najveće i najutjecajnije hrvatske tiskovine napisale su zajedničku pritužbu prema kojoj trpe političke pritiske iz SDP-a u vidu nesuvislih demantija. A PR-ovski šef SDP-a je nadmašio sebe samog u odgovoru na novinarsko pitanje o 10 milijuna kuna ovrhe koja SDP-u prijeti.

U središtu zavrzlame oko Agrokora nije Lex, nego ljudi

Agrokor umjesto u rješenje najkompleksnije hrvatske afere s prijetećim vrlo kompleksnim posljedicama,se pretvara u prvorazredni politički skandal. U središtu zavrzlame nije od oporbe i medija osporavani lex Agrokor već ljudi. Prije svega trougao - povjerenik Ramljak, ministrica Dalić i Alix Partners, glavni američki savjetnik za restrukturiranje. On je angažirao domaće tvrtke uz ostale i Texo menagment bivšu Ramljakovu firmu. Problem je dvostruk, visina honorara i putevi angažmana.

Ramljak je za Agrokor u Srbiji postavi svog bivšeg kolegu iz TLM-a kojeg uz taj slučaj veže nasljeđe financijskih malverzacija pa je uhićen na graničnom prijelazu sa Srbijom. Ministrica Dalić brani Ramljaka pa se politički propitkuje i njezina uloga u ovoj čudnoj konstrukciji,pa se spekulira da bi mogla bit out iz Vlade ali zasad to nitko ne potvrđuje.Ramljaka podržava i vjerovničko vijeće što je logično jer je njegov ostanak njihov interes.Premijer koji je u punom povjerenju prema ministrici Dalić, preporučio Ramljaka a sud ga potvrdio,zatražio je svu dokumentaciju o slučaju koju želi proučit pa se njegov stav čeka.

Vučić dolazi, spremaju se prosvjedi, a narod sve to guta

Vučić u ponedjeljak dolazi u Zagreb na poziv predsjednice i od toga je u općem nerazumjevanju bilo čega,vašaru taština i djelovanju starih struktura napravljen opći cirkus. Premijer očito nepravodobno ili pak nedovoljno detaljno obavješten o Vučićevu dolasku, predsjednici je bacio lopticu teme ratne odštete kao predmetu razgovora.I to sad promovira i Bošnjaković. Spremaju se i prosvjedi dijela braniteljskih udruga. A narod sve to guta.

Najprije za razgovarat o ratnoj odšteti, a to će se kad tad trebat otvoriti, je potrebna platforma minimalnog političkog povjerenja i duga i detaljna priprema. Za koju temeljni akt nikako ne može bit nepostojeći sporazum iz kraja 90-ih.

Temeljni akt za tako nešto može bit samo presuda u slučaju hrvatske protiv srbije za genocid koja jasno kaže da je plan velike srbije milošević pokušao ostvarit na teritoriju hrvatske genocidnim radnjama.I koja daje dodatni vjetar u leđa meronovoj presudi za oluju.

Na kraju balade Vučić će ipak zaigrati na EU kartu

Samo što tu presudu očito nitko iz Vlade nije pročitao i ne samo ove, već i prethodnih, a kamoli je dao na stručnu ekspertizu stručnjacima međunarodnog prava.

Vučićev dolazak ima i jedan drugi kontekst. A taj je da hrvatska nije u EU i NATO savezu da bi čuvala političku stabilnost Južne Koereje ili američke granice s Meksikom, već euroatlanski neintegriranih zemalja u svom okruženju. A Vučić će jednom, na kraju balade ipak zaigrat na EU, a ne na rusku kartu.

Kad se govori o nestalima nitko od ovih naših tako pametnih i upućenih ne spominje dokumente vukovarske bolnice.

Uglavnom, umjesto suvislih tumačenja Vučićeva posjeta vidimo infantilni ping pong, dihotomiju dviju ključnih hrvatskih institucija i kao refleksiju već nam poznato ludovanje srpskog ministra obrane.
 

Cijeli Pregled tjedna Ivane Petrović pogledajte u videoprilogu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene