Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska bez jaja'

Najvažniji događaji proteklog tjedna u komentaru Ivane Petrović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prepirka Vlade s Europskom komisijom, blagi gospodarski rast, dvojezične ploče i 'lex Peković' - sve su to teme po kojima ćemo pamtiti protekli tjedan.

Hrvatska ostaje bez jaja. Ne, nije riječ o metafori već činjenici da peradari još samo godinu mogu raditi sa starim kavezima. A i stari kavez, ako ćemo metaforički, Hrvatskoj postaje ne sve veći, već vitalan društveni i politički problem. Tim više što je ipak prvo bilo jaje. Tu stoljetnu dvojbu o prvom nasatanku kokoši ili jajeta riješili su prošle godine britanski znanstvenici. Bilo kako, mi smo opet na početku i teško ćemo do jabuke iz starorimske dikte.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

U Vukovaru prosvjedi zbog ćirilićnih ploča. Skandal 'par excelence' kojeg nisu zakuhali naši građani srpske nacionalnosti već hrvatska Vlada. Ona sustavno netaktično udara po tom gradu. Poziva se na zakon o dvojezičnosti. Međutim, zakon iliti 'lex' uz slovo ima i svoj duh. Slovo zakona i duh zakona. Za to razumjet potrebno je malo više znanja, sofizma i nadasve ljubavi prema svojoj zemlji i svim ljudima koji u njoj žive. Prioritet Vukovara nisu ploče. Prioritet Vukovara je prije svega integracija, a ne segregacija grada. Prioritet Vukovara je da djeca idu zajedno u školu. To sa školama je nepravda nad djecom na koju još nijednom nije reagiralo 'slavno' pučko pravobraniteljstvo.

Prioritet je i svima dati kruha i posla. Nakon toga dvojezični natpisi nikomu ne bi bili problem. Tu malicioznu vladinu igru po običaju je razumjela Europska unija. Nije reagirala onako kako je to očekivala vlada i provladini mediji.

O 'lex Perkoviću' smo kazali gotovo sve. Zakon o zaštiti Udbe - kako ga narod već kolokvijalno naziva ipak pokazuje još jednu slabo primijećenu dimenziju. Osim što je Hrvatska par dana prije pristupanja derogirala europski ugovor, o tome ne obavjestivši komisiju, čini se da i izmjene sad rade bez konzultacija s komisijom. Sankcije koje bi mogli dobiti neće se odraziti samo na novac iz fondova već na investicije i na štošta drugo. Riječju, Hrvatska će bit u tihoj izolaciji. Očekivano, kroz provladine medije, u maniri 'tuđe nećemo, svoje nedamo' se plasiraju teze o zločestoj teti Vivian koja je u kampanji, koja podržava HDZ itd. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

>> Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

U slučaju sankcija ključna su tri pitanja. Prvo je kako će se postavit Ustavni sud koji ima ovlasti prekinut ovu balkansku elegiju. Drugo, hoće li Vesna Pusić u slučaju sankcija podnijeti ostavku, a HNS izaći iz koalicije, i treće, hoće li Beograd razumjeti da će zemlje zapadnog Balkana biti najveće žrtve hrvatskog 'salta mortale'. One će naime u uniju ući tek nakon referenduma dijela građana zemalja članica. Nakon ovoga s Hrvatskom teško je za povjerovati da će ih građani stare Europe tako lako pustiti.

Na aktualno stanje u zemlji osvrnuo se i kardinal Bozanić. Kad u nas Crkva progovori, svi graknu da se miješa u politiku. Kad se u Njemačkoj ili Nizozemskoj nešto događa, a crkve šute, svi ih prozivaju gdje su i zašto se ne oglase kao najbitniji dio civilnog društva. To je jedna od tih razlika demokracije i post totalitarne antidemokracije. Ta razlika se zorno vidjela u interpretaciji molitve za mir u Siriji koju je predvodio papa Franjo, veličanstvene slike koja je dolazila s Trga svetoga Petra. U našem javnom prostoru jedna od stotina molitava za mir je bila povijesna i revolucionarna. Povijesna nije jer je to bila ona Ivana Pavla drugog u Assizu, a kršćanstvo u svojoj biti nije revolucionarno i Vatikan je zadnje mjesto na svijetu za kojeg se može i smije rabit izraz revolucija. Papinska diplomacija je za Siriju učinila mnogo. Benedikt je prije dvije godine zbog toga otišao u Libanon, a apostolska pobudnica u tom je smislu jedan od najvrednijih i crkvenih i diplomatskih akata koje nudi konkretno rješenje. Po zadnjim vijestima Siriji, na rusku inicijativu, se daje rok za uništenje kemijskog naoružanja, ali krvavi trogodišnji rat u kojem je poginulo 110 tisuća nedužnih i dalje eskalira.

>> Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

Ministar Linić sprema se na rezove povlaštenih mirovina, među kojima najviše braniteljskih, manje političara, boraca NOB-a i domobrana. Proračun ne može više podržat ništa, sve je više građana pod blokadom jer ne mogu plaćat svoje obveze. Sve je to začarani krug zemlje bez ključne vizije pokretanja industrijske proizvodnje. Glavno da vlada ne da Perkovića i još nekoliko bivših Udbaša. U tjednu koji je za nama ipak jedna dobra vijest - pojeftinit će struja i to između 6 i 7 posto, što nije malo.

Dražen Slavica je oslobođen krivnje za kornatsku tragediju. Ulaskom u EU su nam i suci postali opušteniji, manje slušaju politiku, presude im ne pišu najutjecajnije tiskovine, već sude po slovu zakona. Od prvog trenutka je svakom razumnom bilo jasno da je Slavica izabran da bude 'pedro' i s njim se sudski pokrije veliki šok i obitelji i bijes domaće javnosti te da naprosto nije moguće da pored cijelog piramidalno postavljenog sustava za sve odgovara lokalni vatrogasni zapovjednik.

Malo pomalo dolaze nam mirisi plodova jeseni. U Zagrebu je bilo i tuče, ali zato na moru ljeto još traje. Dalmatinci kažu - najljepše su 'banje septembrine'. Turističkom sezonom koja još traje možemo bit zadovoljni, i ministra Lorencina proglasit najuspješnijim u Vladi. Tko nije stigao iskoristit godišnji, još mu je na vrijeme da to učini. Uz niže cijene smještaja, toplo more, ugodno sunce i sve druge čari najljepše obale na svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene