Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

'Jedino pravo pitanje koje zanima sve - što će kome Djed Božičnjak staviti pod bor?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podsjetimo se što se događalo u danima iza nas. Donosimo pregled tjedna Ivane Petrović.

Papa, je oglasio Svetu godinu Milosrđa. Poziv na iskupljenje koje je svijetu itekako potrebno samo je pitanje jeli svijet to vidi? Pojednostavljeno: Bog oprašta grijehe svakome tko se kaje zbog učinjenog zla. Milosrđe je u samom središtu radosne vijesti i trajno je, jer je utemeljeno u savezu.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

To bi trebalo znati svih naših 83 posto deklariranih katolika, kad se već deklariraju, i preko 90 posto naših kršćana svih denominacija. U životu svakog od nas vjernika ili ateista, deklariranog ili stvarnog, ideološkog ili svjetonazorskog, milosrđe je jedina kategorija koju nismo dužni ispuniti.

Ono je, dakle, stvar naše volje i nenametnuto je, a očekivati možemo eventualno samo zahvalnost. Prenijeti tu kategoriju u naš politički i društveni život, čini se kao nemoguća misija. Zasad. Možda jednom kad promjenimo paradigmu u novu hrvatsku o kojoj piše Davor Stier, HDZ-ovac ispred aktualnog trenutka i vremena i intelektualac politike.

Ta paradigma uz ostalo podrazumjeva slobodu misli i ideja unutar još autoritarnih hrvatskih političkih stranaka. Knjigu mu je promovirao socijalist Picula, a da nisu u koaliciji, niti će u njoj biti.

Pitanje je je li tu Stierovu gestu i misao na ispravan način razumio šef MOST-a koji je još početkom tjedna inzistirao na tripartitnoj vladi, negaciji negacije parlamentarizma i demokratske utakmice.

'Nije šija nego vrat'

'Pozivam kolegu Petrova da kaže punu istinu kako potpis kojeg je dao kod javnog bilježnika je njegova samostalna odkluka koja obvezuke samo njega, osobno.. i da eventualni ulazak MOST-a u koaliciju za sobom povlači onaj drugi dio obveze koju je potpisao, a to je davanje ostavke i povlačenje mandata iz Sabora.'

Ova Prgometova izjava nameće se kao pravno bitno pitanje u mogućnosti formiranja buduće parlamentarne većine. Nitko na to nije dao jasan odgovor. Grmoja iz Most-a kaže da suradnja nije koalicija. A nego što je? Nije šija nego vrat.

Kao nadvlast, suprotno novoj Stierovoj paradigmi, Petrov nad voljom 15 Mostovaca postavlja volju Nacionalnog vijeća. Tijelo o kojem ne znamo mnogo. Po kojem kriteriju su u njega uvođeni ljudi, je li prošlo obveznu proceduru Ministarstva uprave, na čemu se baziraju njihove odluke, koji im je pravilnik, je li taj pravilnik usklađen s Ustavom, koja je pravna snaga odluke tog Vijeća? Sve su to pitanja na koja nema jasnog odgovora.

Sve u svemu Most bez dvojbe nosi odgovornost formiranja buduće političke vlasti u Hrvatskoj. Ima pravo na sve zahtjeve osim na ime budućeg premijera. U skladu s temeljnim načelom, demokratskim legitimitetom, Most nema pravo predlagati, uvjetovati ili oktroirati nekog nestranačkog stručnjaka. Ni Švaljekicu ni Vrkića ni nikoga.

Jer oni nisu vrednovani na izborima, pa ih birači po prirodi stvari ni ne žele. I što je to uostalom premijer stručnjak? Premijer mora bit političar-stručnjak za voditi sve poslove u polisu. Predsjednik vlade u skladu s brojem glasova stoga, može biti ili Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović.

Državni udar

HDZ se pak uhvatio za pojam puzajućeg državnog udara. U trenu kad je Maras izletio s ražnjom, a zec je još u šumi i kazao da će slijedeći tjedan Sabor bit konstituiran. To bi značilo da dio Most-a podržava koaliciju Hrvatska raste, što očito nije dan deal. Koga će tko i koliko njih iz Most-a podržati, još se nezna, ali konstituiranje parlamenta nikako ne može bit državni udar.

Sasvim suprotno, državni udar je po definiciji, i iskustvenoj i knjiškoj, rušenje parlamenta, a ne konstituiranje. Bilo bi dobro da se HDZ-ov PR u ovoj igri živaca, suzdrži od tih teških i opasnih izraza koje simpatizeri i aktivisti te stranke šire brzinom svjetlosti i ponavljaju ko papagaji nesvijesni što govore i koji efekt proizvode kod ljudi.

Hrvatskoj ne prijeti nikakav državni udar, neće ničija privatna vojska upuzat na Markov trg. A tko će formirat većinu još nije poznato. Sad je vidljivo da odluka Predsjednice da sazove prvu sjednicu Sabora za 3. prosinca nije bila pogrešna. Zamislite da je sazvala zadnjeg dana predviđenog Ustavom.

Afera Agram

Podignuta je optužnica protiv Milana Bandića za aferu Agram. Gradonačelnik Zagreba i izabrani saborski zastupnik nije zabrinut. Hrvatska je fenomen po tome što ima jako opuštene optuženike za ne baš mala kažnjiva djela, a uz to još kao nigdje u uređenom svijetu mogu slobodno sjediti u parlamentu i bit narodni zastupnici.

Čudi da zbog toga još nismo u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Mamić ostaje u pritvoru dok se ne verificiraju nekretnine koje je za 14 milijuna založio za jamčevinu. Većini se Hrvata, kad čuju milijuni i jamčevina, diže kosa na glavi.

U Sisku su prosvjedovali radnici rafinerije koje je mađarski MOL počeo otpuštat. Bez da je ikome položio jamčevinu.

Advent u Zagrebu

U tjednu koji je za nama još se utvrđuje tko je u javnost dao dokument koji kaže da je zastupnik iz redova srpske manjine Mirko Rašković bio hrvatski insajder u Martićevoj paratvorevini. Što nije suštinsko pitanje. Suštinsko pitanje je je li točno da je on to bio il ne.

Ipak za kraj idemo na pravo suštinsko pitanje koje sad zanima i velike i male. Što će kome Djed Božičnjak staviti pod bor. Nek' je skromno, ali nek' je od srca. Jer upravo zbog srca koja čine grad Zagreb je ove godine i to glasovima naših EU sugrađana proglašen najboljom božićnom destinacijom starog kontinenta. Ma stvarno si lijep i svjetlucav Zagrebe dobrih ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene