Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled Ivane Petrović

Događaji koji su obilježili protekli tjedan: Marin Strmota zaslužio je titulu osobe godine, a Agrokor je uvučen u političku sferu

Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Marin Strmota, mladi demograf i znanstvenik, svojom je ostavkom na mjesto tajnika Ministarstvu za demografiju zaslužio titulu osobe godine. Istoj tituli ne može se nadati ponovo izabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu koji, dok Sveučilište ide u pravcu jednoumlja, dijeli oproste i prodike. Tjedan je i obilježen ostavkom Ante Ramljaka, čime je Agrokor iz trgovačko-gospodarstvene uvučen u političku sferu.

Mirna ostavka Strmote ne bi poslala javnu poruku

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Marin Strmota, mladi demograf i znanstvenik, je titulu osobe godine zaslužio zbog podnošenja ostavke na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Reakcije su bile dvojake: od onih koji su tvrdili da svoju šeficu nije trebao javno osramotiti do onih koji misle da je to napravio radi vlastite promocije.

Tko god malo prouči ponašanje mladog znanstvenika, ili ga osobno poznaje, znat će da je njegov istup stvar njegova osobnog morala. Tihi odlazak u maniri "štitim šefa i partiju" ne bi poslao javnu poruku da se po pitanju strategije demografske obnove ne radi išta ozbiljno, nego da ona postoji kao dio političkog dekora.

Rektor dijeli oproste, a Sveučilište u Zagrebu ide prema jednoumlju

Stari rektor Sveučilišta u Zagrebu je u maniri akademskog propovjedništva, nakon što je ponovo izabran, svima podijelio oprost. Senat je podržao Damira Borasa, koji se očito već u prvom mandatu nagodio sa stvarnim vladarima Sveučilišta.

I dok rektor preporučuje nove životne putove, Sveučilište u Zagrebu, posebno kada je riječ o humanističkim znanostima, već dugo nije na pravom putu, nego ide u pravcu novog jednoumlja.

Agrokor je ostavkom Ramljaka uvučen u političku sferu

Ostavkom Ante Ramljaka, Agrokor je u potpunosti izvučen iz trgovačko-gospodarstvene i uvučen u političku sferu. Postavlja se pitanje: Je li trebalo smijeniti ministricu Martinu Dalić a ostaviti Ramljaka da provede nagodbu do kraja?

Premijer Plenković, zbog sebe ali i dijela HDZ koji mu nije do kraja sklon, očito ne može smijeniti ministricu Dalić, koju je sam uveo u Vladu i koja nije bila na ijednoj izbornoj listi. Iako joj je za rješavanje problema Agrokora dao potpuno povjerenje, ona mu za sada nije ponudila niti jedno rješenje, nego samo stvorila niz problema.

Vučićeva obmana pegla se teorijama o zamjeni identiteta

Dokumenti koje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić donio u Zagreb tiču se nestalih Hrvata koji su već pronađeni i evidentirani u registru Ministarstva branitelja. Sada se ta obmana pegla teorijom o zamjeni identiteta, kao i kada je bivši predsjednik Boris Tadić donio par papira vukovarske bolnice koje Hrvatska već ima u arhivi.

Što je zapravo cilj odlazak naglih odlazaka udruga u Beograd i dolazaka udruga u Zagreb i koliko je to temeljito pripremano? Predsjednica je primila udruge nestalih iz Srbije, koje iznose nove podatke o broju nestalih sa srpske strane i koji su, zanimljivo, gotovo identični broju nestalih koje traži Hrvatska.

Cjelokupni pregled tjedna možete pogledati u video prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene