Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREGLED TJEDNA IVANE PETROVIĆ

''King Kong je ključ ove velike bolesne priče''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je veliki tjedan s velikim problemima, a njih u Pregledu tjedna analizira i komentira Ivana Petrović.

Klepetan se vratio Malenoj, ove godine kasnio je puna dva tjedna. Malena nije bila Penelopa jer dok Klepetana nije bilo slijetali su joj mnogi hofiranti. Dugo se opirala, poslije je popustila i snijela jaja. U naletu ljubomore odmah je, s 12 tisuća kilometara dugog puta, potjerao ljubavnika, polomio sva jaja, zatro svaki trag Malenine nevjere.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo

Ima u ovom ptičjem ljubavnom obračunu nečeg ljudskog. On je oprostio Malenoj nevjeru, a ona njemu žestoki ispad ljubomore.

U našem svijetu to nije nemoguće, ali je teško moguće krpati procijepe izgubljenog povjerenja. Povjerenje je sve i to ne samo u intimnom svijetu, već u svim sferama naše svakodnevice.

Kako vjerovati u priče o prosperitetnoj Hrvatskoj, o zemlji znanja i vladavine prava, kad guverner HNB-a Boris Vujčić, osoba odgovorna za nadzor poslovanja Jugoagrokomerca, pardon Agrokora, za cijeli slučaj ležerno tvrdi: "Danas pričati da se nije znalo oko koncerna Agrokor... Tko u to vjeruje?".

Ante Ramljak postao je Vladin povjerenik za Agrokor. Na pressici nije blistao od sreće već je odavao veliki oprez, a i pametno radi što svakog dana informira javnost o stanju u koncernu. Koji iz dana u dan uglavnom otkriva neku novu dubiozu.

Ramljak se time i štiti da sutra ne bi bilo "nismo znali". Agrokor je kleknuo sam po sebi zbog neodrživosti, a ne zato jer bi HANFA ili HNB signalizirali da se tamo nešto loše događa, što bi im inače bila dužnost.

Agrokor nije kleknuo u vremenu krize, već u vremenu koje bilježi gospodarski rast. Lex bere kritike stručnjaka jer je očito neusklađen s europskim pravom koje u nas regulira Ustav te Temeljnim ugovorom.

Zadnjih godina vidjeli smo dva lexa specialis, lex Perković i lex Agrokor, po sadržaju vrlo različiti, ali s vrlo sličnim pozadinskim rukopisom, doneseni u zadnji čas i pisani bez dubinskih konzultacija s pravnim ekspertima.

Prvi je, milanovićevski rečeno, očito poslužio da se istjera lisica, a zaštiti King Kong. Valjda neće tako biti i s ovim drugim. Jer King Kong je ključ ove velike bolesne priče do nezamislivosti isprepletene davno trasiranim osobnim, političkim i u novije vrijeme strateškim interesima.

Stoga ne čudi da ruska Sberbanka traži primat u naplati kredita od sto milijuna eura iz ožujka, pa je lex, takav kakav je, očito bio nužan potez. Da agonija ide u ratama, a ne da pljusne sve odjednom. Ne igrajte se s ovim, ovdje ništa nije smiješno.

Predsjednica se sjetila da Todorić živi u dvorcu Kulmer i njezini legendarni suradnici su joj savjetovali najprizemniji mogući PR. Gospođa Kolinda kao da je na izbore išla iz Mosta, ne iz NATO saveza. Privatno vlasništvo nije pitanje morala već neotuđivosti. Agrokor je u sveobuhvatnoj istrazi i taj kazneni element će na kraju biti ključan.

Ukoliko bude potrebno, DORH ima sve instrumente za provjeru eventualnih računa u inozemstvu i ovrhu Todorićeve imovine, uključujući i dvorac. Do tada je to privatno vlasništvo.

Što je nanjušio Most u ovoj priči, kako se izblamirao Božo Petrov, a kako Županijski sud u Zagrebu, kako se na Sveučilištu u Zagrebu dogodio nečastivi i zašto smo s razlogom zabrinuti za svjetski mir pogledajte u videoprilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene