Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Zakon političare štiti do zadnje linije fotelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tjednu za nama premijer Milanović prozvao je Poreznu upravu da se očituje o procjeni zgrade u Sisku zbog koje se županica Merzel našla u pritvoru. Ministar financija smislio je kako povećati prihode u proračunu, a Vladi je pisao i Vladimir Putin.

Danas je Cvjetnica, dan na koji je svjetina Učitelju klicala, 'Hosana Sinu Davidovu', a za pet dana tražila da ga se razapne. Danas je početak tjedna koji je promijenio povijest i civilizacijske tijekove. Samo što i nešto manje od 2 tisuće godina poslije svjetina nije ništa naučila.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

FOTO Ovako izgleda proslava Cvjetnice diljem Hrvatske...

Greške puka judejskog ponavljaju se po cijelom svijetu, u suvremenim inačicama. Uvijek će izabrati Barabu jer je tako lakše, a ne Učitelja, jer njegova logika nije logika puka. Svevremensko nerazumijevanje upravo te činjenice zrcali se i danas i svugdje.

Trenutačno možda najviše u Ukrajini, velikom poprištu velikih strateških igara, kojeg na domaćem planu nose korumpirani pijuni lokalne politike, u tom smislu nimalo različiti od svrgnutog Janukoviča, međusobno nespojivi, a od zapada ad hoc ujedinjeni samo da maknu bivšu vlast. I to da bi potezom svršenog čina Obama stekao stratešku prednost nad Putinom.

Već viđeno opet se ponovilo. Strateške procjene CIA-e bile su krive kao i mnogo puta do sada kad je u pitanju bivši istočni blok. Krim, Harkov, Donjeck, situaciju u Ukrajini sve je teže kontrolirati. Ta velika zemlja u dosadašnjem obliku više ne postoji. Pitanje je samo do kud je revoltirani i uvrijeđeni Putin spreman ići?

Kerry prijeti Rusiji 'dodatnim posljedicama'

Na red je došlo najvažnije vanjskopolitičko oružje Ruske Federacije zvano Gazprom. Putin je zbog Ukrajine već jednom zavrnuo plinsku pipu i uzbunio Europu. Mogao bi opet.

Ministar Linić se oglasio iz Washingtona, a svih ovih dana doma ga nije bilo za čuti. Europska unija od Hrvatske traži još milijardu i 300 milijuna kuna dodatnih rezova.

Sindikati pregovaraju o Zakonu o radu. Prijepor su mali poslodavci koji prema Vladinu prijedlogu radnika mogu otpustiti kad žele i bez obrazloženja. Linić pak, čini se, nije šutio zbog njih niti zbog deficita. U Washingtonu je prvi put progovorio o svojoj pritvorenoj kumi. Rekao je da je ne kani komentirati, kao ni prijatelja mu Jozu Kalema te da se s premijerom nije čuo ovih dana.

Bilo kako, previše je ministrovih ljudi u obradama. Izgleda da je Dinko Cvitan počeo odmotavati nešto od čega se svi iz SDP-a i kukuriku izmiču. Pa je konkretan zahtjev vezan uz optužbe protiv županice postavio i premijer. Što još do prije pola godine bila znanstvena fantastika.

Ministar Maras postavlja sasvim logično pitanje koje zanima sve građane. Nakon što su Porezna i Linićev pomoćnik odgovorili da je u Sisku nije bilo muljaže lokalnih poreznika. Županica u pritvoru ostaje županica jer je se po zakonu ne može smijeniti. Što dovoljno govori kakva je bila predodžba političke etike i morala kad se taj cezarističko-klijentelistički zakon pisao.

Funkcionere štiti do zadnje linije fotelje. Željko Sabo je ipak smijenjen - jer mu je pao proračun pa je smjena zakonita. Ni Sabo ni Merzel više nisu stranački ljudi. U budućnosti - absens, carens. Koga nema, neće dobiti ništa!

Nadan Vidošević pušten je iz pritvora, na obranu sa slobode.

Predsjednik Josipović je bio u BiH, krhkoj tvorevini čije održanje i prerastanje u državu konačno, vođeno ukrajinskim poučkom, postaje bitan dio europske politike. I to zbog, prije svega, sigurnosnih razloga.

Model za politički dogovor naroda BiH Bruxelles traži. Ali ne na način non-papera naše ministrice vanjskih poslova koji nije u skladu s glavnim načelim rezolucije Europskog parlamenta donesene za siječanjskih nereda.

Zbog krize nam staje i dio vlakova. Ukidaju se 22 nerentabilne linije, najviše u Slavoniji. Govoreći o otpremninama za HŽ Cargo, resorni ministar je progovorio jezikom koji se inače valjda govori u Zaboku.

Biskup u Argentini, papinoj domovini, krstio je dijete lezbijskog para. Cure nisu vjernice, ali su malenu krstile zbog, kažu, velike pobjede predsjednice Kirchner koja joj je i kuma. Ipak, svjetovni zakoni ne obvezuju crkvene i obratno.

U Latinskoj Americi je doduše sve to zbrčkano, kaotično, sve neke emocije bez tog razgraničenja i bez mnogo profundne teološke misli. Kanonski svako dijete ima pravo na krštenje. Zakonik crkvenog prava, međutim, 1998. je nadopunio papa Ivan Pavao II. - dokumentom 'Ad tuendam fidem' koji kleričku poslušnost ne svodi samo u okvire dogmi, već je širi i na područje morala, što znači i bračnog i obiteljskog, onako kako govore Biblija i Sveto pismo.

Ovo krštenje, stoga, u prije svega europskoj učenoj crkvi, izaziva zasad neformalne polemike. Vidjet ćemo s jeseni kako će se prema tome odrediti sinoda biskupa, na čelu s papom.

U tjednu koji je za nama, potpisi za referendum o ćirilici konačno su stigli u Sabor. Ne bi bilo dobro da se referendum održi. To neće donijeti nikakva dobra, nema nikakvu svrhu niti će išta promijeniti. Na taj dan neki je portal pozvao na bojkot srpskih dućana u Vukovaru. I donio njihov popis.

Zastupnici srpske manjine oštro su reagirali govoreći o fašizmu. Taj popis je u stvari još jedan pokazatelj naše šuplje nacionalne sigurnosti kroz koju svaka druga služba prošeće, plasira što želi i zaljulja kad želi. Ali ajmo malo brigu na veselje. I to uz pršute. Koja feta dalmatinskog specijaliteta naći će se uskoro na svakom stolu za blagdanskim doručkom.

Istarski, oklajski, posedarski, ma ne zna se koji je bolji. Za pršutom se mnogo pije, a ako se jede, onako, bez kruha čak ni ne deblja. Pa se uz obrok slasnog pršuta može izgledati poput cura s održanog Cro a portea. Kreatori poznati, cijene tako-tako, ali lijepo ih je vidjeti za kraj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene