Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

''Ima Hrvatska puno toga što je La Grand, ali ne zna to istaknuti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događaje u tjednu iza nas u Pregledu tjedna Dnevnika Nove TV analizira i komentira Ivana Petrović.

Obilježili smo dan kravate, modnog detalja koji se smatra izvornim hrvatskim, a Europom su je u 17. stoljeću raširili naši vojnici u 30-godišnjem ratu. Među prvima su je prihvatili, a tko drugi doli Francuzi. Pa i naziv kravata dolazi od francuske riječi Croata. Taj modni detalj dvora i buržoazije opisao je i francuski pisac u svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate". Ima Hrvatska puno toga što je La Grand, ali ne zna to istaknuti. Što je muškarac bez kravate? U nekim situacijama to je muškarac bez ključne poruke o sebi.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Što je obilježilo dane iza nas? "Ni u koronakrizi nema očuvanja domaće proizvodnje. I dalje je sve turizam"

Različite boje kravata sudarili su Emmanuel Macron i Donny the President na svečanosti francuskog Dana Republike. Donnyeva europska turneja, i to u prvoj godini mandata, označava američki come back na stari kontinent. Bilo je više i vrijeme. Donny na trenutke podsjeća na Berlusconija, na njegove kozersko-ironične opaske Baracku Obami ili bivšoj finskoj predsjednici Tarji Halonen. Trump se obratio prvoj dami Brigitte Macron i njezinu suprugu predsjedniku, ono.. u stilu ala Berlusconi.

Drenovci Osredački - najizoliranije mjesto u Hrvatskoj. Kao prije 200 godina - nema liječnika, nema poštara, nema trgovine. Bogme dođe da se preselim u Drenovce Osredačke kad se sagleda hrvatski krug koji se vrti u krug. Sabor je prije (blago njima) dugačke ljetne stanke izglasao izmjene Ovršnog zakona. Izmjena je tralala - jer nije suštinska. A suštinski znači da u skladu s Ustavom u Hrvatskoj nitko ne može snositi zakonsku konzekvencu, pa ni ovršnu, bez pravomoćne odluke suda. Nedopustivo je da na rješenju bilo kojem, pa i ovršnom, piše da žalba ne odgađa izvršenje. Suština ovrhe nije da se dugovi oproste, već da na zakonit način, bez doživotne blokade i kamata, koje su kao da ih je predložio Corleone iz Kuma - dužnik vrati svoje dugove. U nekoj drugoj zemlji bi za ovakav polumafijaški zakon, koji je legalizirana pljačka građana, a ne zakonita naplata dugovanja - netko debelo odgovarao. Tim više što uopće nije u skladu s europskom praksom i hrvatskim ugovorom o pristupanju. Novi zakon,očito bez suštine, je većinom mijenjan po prijedlogu Mosta dok su još bili u Vladi. Most je u zadnji čas unio i svoje amandmane što je izazvalo zbrku u sabornici.

Slijedom dokumenata objavljenih u Nacionalu Mostovci i SDP-ovci su se obrušili na ministra financija Zdravka Marića koji je kao znao za sve što se zbiva u Agrokoru i odobrio tom akumulatoru za mutne financijske transakcije i tajne političke operacije - kredit HBOR-a. Tako to biva kad se na vrijeme sve ne raščisti, a to je sve trebalo učiniti prije glasovanja o povjerenju Mariću. Ali ne, u nas se sve ostavlja u sferi sivog, a rasprava o Mariću i kreditu je najzorniji prikaz površnosti, neodgovornosti i "baš me briga" mota onih koji nas predstavljaju. Ovoga puta im je show ukraden. Objavljen je audio zapis sa sjednice na kojoj se odlučivalo o kreditu - Marić se ponio korektno.

Što je još otkrila snimka sa sjednice, kako SDP trguje ustavnim sucima, tko je došao na čelo Vrhovnog suda, što su na sastanku u Ljubljani dogovorili premijeri Plenković i Cerar i druge događaje koji su obilježili tjedan iza nas pogledajte u video prilogu.  

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene