Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Proračun se puni, fiskalne blagajne uz velike su otpore stigle i na tržnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije važno što mi želimo, već što od ministra Slavka Linića žele i očekuju građani koji su ga birali.

Linićevo obrecanje na novinare kada je rekao da 'novinari misle da bi on trebao krepati od rada', još je jednom pokazalo tu posebnu hermeneutiku kojom su uvijek zaboravljeni oni kojima političari služe, a to su građani.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

>> Je li ovo izjava dana?

Bez da razmišlja o pojmu služenja, Vlada je otišla na odmor, prži nas više od 35 stupnjeva u hladu. Prži se i ravna Slavonija, plodna crnica koja sve više prima sjeme bamije, avokada i drugih egzotičnih plodova nego sjeme kukuruza i pšenice. Jer je egzotika unosnija. A ratare sve više izbezumljuju poticaji. Uplaćuju se parcijalno bez reda i početka. Bez naznake za koju kulturu.

>> Jakovina odgovorio seljacima: Isplatili smo sve što smo obećali!

Ministar kaže da fiskalizacija teče dobro, proračun se puni, fiskalne blagajne uz velike su otpore stigle i na tržnice. Kumice lupaju 'enter' tražeći ga 10 minuta, ali izvještit će se s vremenom. Sve 5, i fiskalizacija i suzbijanje sive ekonomije, ali vijest tjedna je da nam je industrijska proizvodnja pala za 1 i pol posto. A bez nje ništa.

Standard and poor's najavljuje da bi sljedeće godine mogli još srušiti kreditni rejting Hrvatske. Kažu da sumnjaju da će Hrvatska znati iskoristiti novac iz EU fondova. To govori nešto drugo. Govori da Hrvatskoj ulaskom u EU treba novi politički zaokret, novi profil političara koji će stvarati nove okvire, suvremenu ekonomsku filozofiju. Ono što je u fino kazao i njemački predsjednik proljetos posjetivši Zagreb. To je poanta ocjene Standard and poor's, na koju su svi reagirali vrlo predvidivo.

>> Kreditni rejting bi nam mogao biti GORI OD SMEĆA

Premijer proziva Bandića za korupciju. Pa ako zna da svega toga u Zagrebu ima, zašto to kazneno ne prijavi. To je mnogo legitimnije i transparentnije nego da prodiči o klijentelizmu. Kao da klijentelizma nema po svim mjestima državne i javne uprave - od Vladinih agencija do diplomacije. Pitanje je li skriveni klijentelizam, pogodovanje interesima i pogodnih i podobnih, u Zakonu o predstečajnoj nagodbi prepoznao sudac Kolakušić. Predao je sudu zahtjev za preispitivanjem ustavnosti takozvanog Linićevog zakona, koji je Sabor, zanimljivo, podržao u maniri svestranačkog bratstva - gotovo jednoglasno.

>> 11 članaka zakona zbog kojih bi mogle PROPASTI sve predstečajne nagodbe

Eto, HDZ-ova vijećnica sad optužuje SDP-ova gradonačelnika Vukovara. Kad vidimo interesnu Kukuriku-HDZ kohabitaciju u Osijeku, ovo ni u kojem vidu ne čudi. Bilo da je točno, bilo da je riječ o klasičnom mehanizmu podmetanja. Vrh vukovarske policije je od neki dan u pritvoru zbog zloporabe položaja i ovlasti. Optužbe gdje Budimir i pritvaranje onih koji bi davanje love trebali sankcionirati zasad nije moguće povezati.

>> Brkić: 'Sabo prebacuje lopticu u tuđe dvorište'

'Ako je osoba gay i traži Boga, dobronamjeran je - tko sam ja da sudim takvoj osobi?', rekao je Papa.

>> Papa Franjo: Tko sam ja da sudim homoseksualcima?

Papa je ovom izjavom unio veliku konfuziju u javni prostor. Nije kazao ništa novo što ne definira katekizam, koji znade svako dijete koje ide na vjeronauk. Papa, međutim, tom izjavom nije jasno podvukao crtu između gay osoba u svjetovnom životu i gay svećenika. Što je razlika kao nebo i zemlja. Za prve Katolička crkva brine i kroz pastoral i kroz integraciju u župna i pastoralna vijeća itd., samo što se u Hrvatskoj zbog HBK koja vječno nešto taji i ideologiziranog javnog prostora o tomu malo zna. Za ove druge Benedikt mu je ostavio sve, do tajne istrage o korupciji i seksualnim sablaznima u Rimskoj kuriji, u kojoj se nije dogodila još niti jedna promjena. Bertone je još državni tajnik pa se umjesto vlastitog praga najprije mete mali slovenski episkopat. Papa je osudio gay lobije izrekom nabrojivši političke, masonske, ali ne i kleričke. A prije samo 4 tjedna je kazao da oni postoje i u Vatikanu. Po povratku iz Brazila je to demantirao.

Edward Snowden, zviždač američkih tajnih službi u Rusiji je dobio politički azil. Moskva je pljusnula Washington, najjače u novijoj povijesti. Treći put u jednoj godini. Šah-mat. Bijelu kuću muče tri diplomatska poraza koja dolaze iz Moskve - Latinska Amerika, s neredima u Brazilu, zaštita agenta svojih tajnih službi te ostanak Asada na vlasti u Damasku.

Turistička sezona, kažu statistike, bolja je nego lani. Zato nam je zdravstvo u alarmantnom stanju. Pregovori između zdravstvenih sindikata i Ministarstva o novom kolektivnom ugovoru su propali. Znamo da je liječnicima i sestrama teško, da odgovoran i uzvišen posao rade za nevelik novac, ipak ova izjava nam se ne sviđa. U njoj nedostaju najvažniji, a to su pacijenti.

>> Nije li ovo jedna od najboljih promocija Hrvatske?

Jučer je bio blagdan blaženog Augistina Kažotića, zagrebačkog biskupa, humanista, znanstvenika i dominikanca. Osam stoljeća poslije, opći svjetski kapitul njegova reda održava se u rodnom mu Trogiru. Ordo praedicatorum, red propovjednika ili bijeli fratri tako omiljeni u narodu. Uvijek njemu bliski, uvijek tu i uvijek na pomoći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene