Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje kapaciteta institucije

Predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu projekta jačanja kapaciteta institucije pučkoga pravobranitelja, koji se provodi uz potporu UN-ove agencije za razvoj, danas i sutra u Vukovaru borave predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja koji u susretima s predstavnicima lokalne samouprave, nacionalnih manjina te nevladnih udruga nastoje ojačati funkcije tog ureda u vezi sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić rekao je da su nakon posjeta Kninu i Vukovaru te nakon višegodišnjeg praćenja te problematike temeljni problemi područja od posebne državne skrbi zajednički 'zamrznuta gospodarska aktivnost, tj. teško gospodarsko stanje, lošija obrazovna razina te nepovoljna dobna struktura stanovništva'.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

>> Pučki pravobranitelj: Iako je više pritužaba, stanje se poboljšava

Ta tri ključna problema u područjima od posebne državne skrbi čine položaj svih stanovnika teškim, izjavio je zamjenik pučkog pravobranitelja Palić nakon sastanka s predstavnicima Uprave za područja od posebne državne skrbi - Regionalnog ureda Vukovar, Županijske koordinacije za ljudska prava, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Odbora za skrb o osobama treće životne dobi te Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

Palić je naglasio da se i iz pritužaba koje stižu u Ured pučkog pravobranitelja te iz dosadašnjih razgovora može zaključiti da su 'potencijalno najviše izloženi diskriminaciji pripadnici nacionalnih manjina i socijalno ugroženih slojeva kojima nije dostupno sve ono što je dostupno onima s financijskom moći'.

 Predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Josip Kell izvijestio je zamjenika pučkog pravobranitelja Dejana Palića o tome da 20 posto vukovarsko-srijemskog stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina.

Kell zadovoljan primjenom Ustavnog zakona

U ime svih nacionalnih manjina izrazio je zadovoljstvo primjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a kao probleme istaknuo je nedostatak prostora za djelovanje te probleme vezane uz zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave i njihovim institucijama, što je obveza koja proistječe iz članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Kell je izrazio nezadovoljstvo zato što gradovi i općine ne financiraju Vijeća nacionalnih manjina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene