Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvojezičnost u Vukovaru

Stožer: 'Naravno da se ništa nismo dogovorili kad Vlada i sama krši zakon!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi sastanak predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara održat će se danas u Zagrebu, potvrđeno je iz Vlade i Stožera.

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara danas su se u Banskim dvorima susreli s premijerom Zoranom Milanovićem i ponovno razgovarali o problematici postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, rekao je glasnogovornik Stožera Igor Gavrić.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

'Naravno da se ništa nismo mogli dogovoriti kad Vlada i sama krši zakon iako oni stalno govore da provode zakon. Članak 8. Ustavnog zakona i članak 16. Ustava se apsolutno ignoriraju. Popis stanovništva je falsificiran, mislim da svi u ovoj državi znaju da je falsificiran, međutim, po tom popisu se provodi ovaj zakon. Mi smo otvoreni i dalje za razgovore, ali ne možemo reći da ima neke političke volje da se ta situaciju u Vukovaru riješi', rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

'Stožer ide na razgovor s minimalnim zahtjevom, a to je da se postavljene dvojezične ploče na vukovarskim državnim institucijama skinu te se prestanu postavljati nove', istaknuo je Gavrić prije sastanka te ponovio stav Stožera o postavljenim pločama kao 'protuustavnom i protuzakonitom činu'.

U slučaju ne ispunjavanja minimalnog zahtjeva Stožera, Gavrić najavljuje i pokretanje inicijative za referendum. U ovome trenutku, prema informacijama Stožera, dvojezične ploče nalaze se na šest državnih ustanova, županijskom i općinskom sudu, državnom odvjetništvu, HZZO-u, zgradi policijske postaje i Centra 112.

Gavrić je podsjetio na razgovor predstavnika Stožera s premijerom Milanovićem od prije deset dana u Vukovaru na kojem je premijer upoznat sa stavom Stožera da je, kako je rekao, u Vukovaru proveden 'falsificiran popis stanovništva'. Ponovio je stav Stožera da, kazao je, 'Vlada mora prestati kršiti zakon' jer se postavljanje dvojezičnih ploča u Stožeru i smatra kršenjem zakona.

>> Vukovarci premijeru odlučili postaviti ULTIMATUM: Ili ploče dolje ili...

'Ako se ne skinu postavljene ploče i ne prestanu stavljati nove, Stožer će nastaviti s borbom za svoje ciljeve', rekao je Gavrić te ponovio da u tom slučaju neće biti dobrodošlice za predstavnike Vlade na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. Prema Gavriću, toga bi dana Stožer organizirao svoj protokol na koji bi pozvao sve domoljube.

Na sastanku u Vukovaru 17. listopada dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča te nastavak razgovora. Premijer Milanović tada je istaknuo da se zakon mora provoditi te da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene