Obavijesti Video Pretražite Navigacija
18 mjeseci nakon osnutka

Predstavljeni uredi za nadzor osuđenika na uvjetne kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Zakon o probaciji ima već tri godine, prije godinu i pol osnovani su probacijski uredi, a danas su dva zagrebačka ureda predstavljena javnosti.

Godinu i pol nakon osnutka, danas su javnosti predstavljena dva zagrebačka probacijska ureda koji trenutačno nadziru 1.062 počinitelja kaznenih djela na uvjetnoj slobodi.

Hrvatska je Zakon o probaciji donijela 2009. i dosad je otvoreno 11 probacijskih ureda, od čega su dva najveća u Zagrebu. Jedan je mjerodavan za osuđenike s područja grada, a drugi za one s područja Zagrebačke, Karlovačke te Krapinsko-zagorske županije. Od ukupno 3.861 osuđenika na uvjetnoj slobodi, ta dva ureda trenutačno nadziru njih 1.062, a uglavnom je riječ o osobama koje su osuđene zbog nasilja u obitelji i kojima je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvije godine bit će na kušnji Finskom tinejdžeru uvjetna kazna za 50.000 hakiranja Slika nije dostupna Alternativne sankcije Probacija u Hrvatskoj: Osuđenici odradili milijun sati rada za opće dobro

>> Život u zatvoru: Kako se političari prilagođavaju uvjetima

Probacija je uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela tijekom koje probacijski službenici u suradnji sa zajednicom provode postupke radi zaštite javnosti i smanjenja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (recidivisti), nastojeći počinitelje rehabilitirati i ponovno ih integrirati u društvo te osigurati poštovanje prava i potreba žrtava. U dva zagrebačka ureda tim se poslom bavi 21 službenik, a riječ je o socijalnim radnicima, pedagozima i psiholozima. Najveći dio njihova posla odnosi se na brigu o uvjetno osuđenim osobama kojima je određen i zaštitni nadzor te na osuđenike koji "plaćaju dug društvu" radom za opće dobro.

Dva zagrebačka probacijska ureda trenutačno surađuju s nešto manje od 50 ustanova, uglavnom humanitarnih i ekoloških, u kojima trenutačno 740 osuđenika radi za opće dobro u pučkim kuhinjama, komunalnim tvrtkama, Crvenome križu, domovima za starije i nemoćne, općinama, župama, bolnicama i centrima za odgoj i obrazovanje.

Načelnica Sektora za probaciju Ministarstva pravosuđa Jana Špero istaknula je da su mnoge države prepoznale probaciju kao vrlo koristan sustav, koji je jeftiniji od zatvorskog sustava, a omogućava da se počinitelj ne izdvaja iz zajednice. Dodala je kako se pokazalo da je probacija vrlo učinkovita u smanjenju broja recidivista.

Rudolf Vujević, zamjenik zagrebačkog župana u čijim je prostorijama predstavljen rad dvaju probacijskih ureda, također je ustvrdio kako je institut probacije vrlo važan i zanimljiv za širu zajednicu baš zbog smanjenja broja recidivista. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene