Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predstavljena studentska 'pametna' elektronička kartica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva studentska 'pametna' elektronička kartica na kojoj je i elektronički indeks, predstavljena je danas na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), pridonijet će mobilnosti studenta na području cijele Hrvatske.

Jedan je od ciljeva te kartice na koji je ukazao profesor Mario Kovač govoreći o njezinim tehničkim, operativnim i razvojnim aspektima.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je pak da je ta kartica dio strateškoga projekta informatizacije Hrvatske te da će pridonijeti uključivanju hrvatskoga obrazovnog sustava u europski i svjetski.

Mobilnost studenata jedan je od glavnih ciljeva Bolonjskoga procesa u primjeni kojega je Hrvatska među prvih šest zemalja u Europi, rekao je Primorac, ustvrdivši da je Hrvatska izabrala jasan i težak put u primjeni Bolonjskoga procesa.

Najboljim studentima prve godine FER-a, čiji je prosjek ocjena 5,0, Primorac je uručio "pametne" elektroničke kartice koje će u potpunosti zamijeniti sve funkcije dosadašnjega "papirnatog" indeksa. 

Studenti će ju koristiti i za identificiranje na predavanjima, pri ulasku u laboratorije, knjižnice ili druge akademske prostore, u studentske domove i sobe te, među ostalim, i za autorizirani pristup internetu i bazama podataka.

Po riječima profesora Kovača, riječ je o zahtjevnu i vrlo složenu projektu koji je, ocijenio je, doista na rubu inovacija u svijetu i na kojemu su najmodernije tehnologije primijenjene na zanimljiv i originalan način.

Objasnio je da je sada dovršena pilot faza projekta tako da će
karticu za početak moći koristiti oko tisuću studenata FER-a, studenti i poslijediplomci zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta te studenti smješteni u Studentskome domu Ante Starčevića koji će pomoću kartice moći ulaziti u sva tri paviljona toga doma, u računalnu učionicu, a moći će ju koristiti i kao zamjenu za žetone u praonici rublja.

Kako je najavio Kovač, sada je na redu proširivanje projekta na druge akademske institucija, a krajnji je cilj da karticu koriste svi hrvatski studenti kojih je oko 150 tisuća.

Istaknuo je da je takva stvarna mobilnost studenta bila i glavni razlog da pokretanja toga projekta za što je zahvalio i mjerodavnom ministarstvu te Sveučilišnom računskom centru (Srce) i CARNet-u.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene