442682
442682
442682
442682
442682

Sport je postao vrlo važna odrednica BDP-a svake zemlje i odličan turistički proizvod

  • , 08.07.2016., 07:00
  • Autor:
  • komentara

Ova je knjiga potpuni kuriozitet na hrvatskom, no i svjetskom tržištu, jer su po prvi put akademik i olimpijac napisali svojevrsnu enciklopediju o svijetu u kojem sport postaje gospodarska djelatnost.

 
 
 
 
Predstavljena knjiga 'Sport u vrijeme globalizacije' (Foto. PR)
Predstavljena knjiga 'Sport u vrijeme globalizacije' (Foto. PR)

Predstavlja li sport u današnje vrijeme samo natjecanje i rekreaciju ili je postao važan element gospodarskog razvoja i BDP-a jučer su mogli doznati prisutni u zagrebačkom muzeju Mimara, na promociji knjige 'Sport u vremenu globalizacije'. Knjigu su napisali dr.sc Damir Škaro i akademik Vladimir Stipetić, a nakladnik je Visoko učilište Effectus - visoka škola za financije i pravo. Ovo je već četvrta knjiga dr.sc Damira Škare, bivšeg sportaša i saborskog zastupnika, dobitnika mnogih europskih, svjetskih i olimpijskih odličja, a danas predsjednika AK Siget, a koautor je akademik Vladimir Stipetić, hrvatski ekonomski znanstvenik i najdugovječniji član HAZU.

Dok je Damir Škaro u knjizi sjajno obradio koncept sporta kroz vlastito sportsko no i gospodarsko iskustvo, akademik Stipetić dao je svoj doprinos knjizi kroz sjajnu analitiku i mnoštvo interesantnih statističkih podataka. Pozivu na promociju odazvali su se mnogi utjecajni gospodarstvenici i znanstvenici kao i ostale istaknute osobe iz javnog života među kojima i prof.dr.sc Ljubo Jurčić, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, prof.dr.sc Mladen Vedriš, predsjednik Ustavnog suda u Zagrebu Rajko Mlinarić. Podršku svom sportskom kolegi došli su među ostalima izraziti i Dubravko Šimenc, Tomislav Paškvalin, Tadija Kačar, Perica Bukić, Ćiro Blažević, Danira Nakić Bilić i Ivana Brkljačić. Promociju su vodili glumci Nada Abrus i Goran Grgić, a glazbeni su dio obogatili pjevačica kazališta Komedija, Renata Sabljak te operni pjevač HNK Siniša Štork uz pratnju maestra Krešimira Batinića.

Ova je knjiga potpuni kuriozitet na hrvatskom, no i svjetskom tržištu, jer su po prvi put akademik i olimpijac napisali svojevrsnu enciklopediju o svijetu u kojem sport postaje gospodarska djelatnost. Pritom su pružili i detaljan pregled sportova, razradili najvažnija sportska događanja, istaknuli najvažnije svjetske i hrvatske sportaše kao i zaokružili problematiku financiranja sporta koji još uvijek nije zauzeo mjesto koje mu pripada, kao vrlo važne gospodarske grane i jednog od ključnih čimbenika BDP-a svake zemlje. Interesantno je vidjeti koliko je sport zapravo postao važan i kao 'promotor' turizma mnogih zemalja.

'U ovu knjigu uloženo je puno truda i entuzijazma. Pripremali smo ju pet godina i prikupljali razne statistike, istraživanja i ona je za mene svojevrsna 'zlatna' olimpijska medalja. Vjerujem da će biti korisna mnogim sportašima, ljudima iz gospodarskog života, a i svima koje zanima sport i njegova evolucija u 21. stoljeću. Neki ju nazivaju i svojevrsnom 'enciklopedijom' jer daje odličan pregled sportova, sportaša, managera i može biti korisna doista svima. Posebno se zahvaljujem Akademiku Stipetiću koji mi je učinio čast da kao svjetski erudit sudjeluje sa mnom u pisanju ovog vrijednog, nesvakidašnjeg djela', rekao je Škaro.

Na promociji je najavljen i novi projekt dr.sc Damira Škare, dokumentarni film 'Velikani hrvatskog sporta' čiji je redatelj Jakov Sedlar, koautor i scenarist Damir Škaro.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se