Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sprječavanje nasilja samo krinka"

Predstavljena inicijativa "Istina o Istanbulskoj": "Uvođenjem roda u zakon nastao bi pravi kaos"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" pozvala je u petak građane i udruge i političke stranke, bez obzira na svjetonazor, da im se pridruže u širenju istine o Istanbulskoj konvenciji i spriječe ratifikaciju tog dokumenta u Hrvatskom saboru, jer se pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeće uvođenje pojma "roda" i rodne ideologije.

"'Istina o Istanbulskoj' podupire zaštitu žena od nasilja i svih koji trpe nasilje u obitelji ili izvan nje, međutim želimo ukazati da se u Istanbulskoj konvenciji pokušava uvesti pojam 'roda' i rodna ideologija, koja nije znanstveno potkrijepljena, a ako bi se uvela u hrvatske zakone, nastali bi pravni kaos, razna tumačenja i manipulacije", rekla je na Markovu trgu Kristina Pavlović u ime organizacijskog odbora inicijative.

Pročitajte i ovo Inicijativa Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) Potrebno 374.740 potpisa Inicijativa "Istina o Istanbulskoj": "Prikupili smo 371.821 potpis za otkazivanje Istanbulske konvencije" Prikupljanje potpisa za referendum (Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL) Inicijativa ''Istina o Istanbulskoj'' ''Slažemo se da sakralni prostor nije pogodno mjesto za skupljanje potpisa za referendum''

"Kao roditelje, nas posebno zabrinjava da Istanbulska konvencija zahtijeva da se ideološke dogme rodne teorije uvedu ne samo u zakonodavstvo nego i u škole, dječje vrtiće i medije. Ne želimo da se našoj djeci u vrtićima i školama govori da ne postoji muško i žensko, nego da sami mogu odabrati svoj rod, dakle da djevojčica može reći 'ja sam po rodu dječak', a dječak 'ja sam po rodu djevojčica', ili bilo koji drugi od bezbrojnih rodova koji postoje", rekla je Pavlović.

"Rodna ideologija počela je izumirati još 2011."

Ocijenila je kako bi se uvođenjem Istanbulske konvencije zbog rodne ideologije uskratilo pravo roditelja da odlučuju o odgoju svoje djece jer bi se nametalo ono što nije u skladu s njihovim odgojnim vrijednostima i jer bi dogma odvojenosti roda i spola postala obvezujuća.

"Hrvatsko društvo suglasno je o zaštiti žena od nasilja, ali nismo svi suglasni s time da se nameće rodna teorija. To govorim i na temelju rezultata javne rasprave koja je provedena u srpnju na stanici E-savjetovanja, koja je pokazala da se 80 posto sudionika usprotivilo uvođenju Istanbulske konvencije", rekla je Pavlović.

Članica inicijative Ivana Vuinković Vrček rekla je kako rodna ideologija nije znanstveno utemeljena pa se sve više napušta. "Istanbulska konvencija prilično je stara, prošlo je desetak godina otkad je donesena, a rodna ideologija počinje umirati sa zatvaranjem Nordijskog instituta 2011. godine, koji je bio glavni promicatelj rodne ideologije", kazala je.

Smatra da bi se hrvatsko društvo trebalo fokusirati na problem nasilja nad ženama, a ne opet uvoditi ideje koje će dovesti do novih ideoloških rasprava i nepotrebno trošiti energiju na stvari nebitne za prosperitet hrvatskog društva.

Iz inicijative stoga apeliraju na Hrvatski sabor da ne ratificira Istanbulsku konvenciju, ističući kako se mogu iskoristiti neki njezini dobri dijelovi, ali je nikako ne treba ratificirati u cijelosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene