Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebna zaštita

FOTO Pogledajte poklon Amerikanaca hrvatskoj vojsci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oklopna vozila s posebnom protubalističkom i protuminskom zaštitom tipa MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), koje je američka Vlada donirala Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), predstavljena su danas javnosti u zagrebačkoj vojarni 'Croatia'.

Radi se o prvoj skupini od 30 doniranih vozila tipa MRAP MaxPro (logistička vozila) od ukupno 212 MRAP vozila, koliko je SAD donirao Hrvatskoj. U Hrvatsku još trebaju stići 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila) i 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila).

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić zahvalio je američkoj Vladi na donaciji podsjetivši da je SAD od 1995. godine, kada je započela američka potpora obuci i školovanju hrvatskih Oružanih snaga, donirao pomoć vrijednu oko 100 milijuna dolara.

'To je još jedna potvrda da su SAD najvažniji strateški partner Hrvatske na području obrane', naglasio je Lovrić. Vrijednost donacije je oko 10 milijuna eura, a starost vozila je nekoliko godina s prosječno prijeđenih 20.000 kilometara, dodao je Lovrić.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten poručio je da su SAD i Hrvatska 'dio istog tima' jer zajednički obučavaju svoje vojnike u istim centrima, sudjeluju u istim misijama, i sada koriste istu opremu.

Vojni spektakl u Zagrebu: Dan oružanih snaga Republike Hrvatske

Rekao je da su oklopna vozila tipa MRAP dizajnirana kako bi mogla odgovoriti izazovima modernog ratišta, a može ih se koristiti u sukobima, ali i u prirodnim katastrofama.

Na novinarski upit što je s porezom na tu donaciju Lovrić je rekao kako je za donirana vozila plaćen porez, a s ostalim tijelima državne uprave pokušava se naći primjerenije rješenje za plaćanje PDV-a na 162 vozila koje do 1. listopada trebaju doći u Hrvatsku, a za njih bi trebalo platiti oko 12,5 milijuna kuna.

Demantirao je vijest u medijima da se jedno donirano vozilo već pokvarilo, ustvrdivši kako je vozač stao jer se upalila jedna žaruljica, pa je provjerio o čemu je riječ. Tek treba osposobiti naše vozače i tehničare za rad s takvim vozilima, što je zahtjevan proces, a donaciju namjeravamo koristiti još sigurno 20 godina, naglasio je Lovrić.

Oklopna vozila bit će raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i Bojnu za specijalna djelovanje, te će postupno zamijeniti postojeća TAM vozila, koja su u prosjeku stara 30 godina, a nemaju protubalističku i protuminsku zaštitu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene