Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država izdvojila 8,5 milijuna kuna

Predstavljen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović predstavio je danas, na konferenciji za novinare, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji će građanima lošijeg imovinskog stanja, od početka veljače, omogućiti besplatno zastupanje pred sudom u egzistencijalnim pitanjima.

O Zakonu na kojem se radilo nekoliko godina danas su u Hrvatskom saboru govorili predstavnici Ministarstva pravosuđa, nevladinih udruga i Hrvatske odvjetničke komore, koja je, iako načelno podupire Zakon, najavila ustavnu tužbu protiv nekih njegovih odredbi.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Odvjetnik Marijan Hanžeković kazao je da Komora neustavnim smatra odredbe prema kojima pravo zastupanja stranaka u upravnim sporovima i parnicama pred Europskim sudom za ljudska prava, uz odvjetnike, imaju i neke specijalizirane nevladine udruge. 'Takve odredbe unose nered u pravnu pomoć i stvaraju novi entitet za pružanje pravnih usluga', kazao je Hanžeković.

Šimonović, međutim, ističe kako je najvažnije da je Zakon konačno donesen te da će se sva sporna pitanja rješavati 'u hodu'.

Za besplatno zastupanje građana u egzistencijalnim pitanjima poput prava iz sustava socijalne skrbi, zaštite djece, prava iz zdravstvenog i mirovinskog sustava država je ove godine izdvojila 8,5 milijuna kuna. Osim zastupanja pred sudovima u građanskim i upravnim sporovima u besplatnu pravnu pomoć uključeno je pružanje savjeta te sastavljanje podnesaka.

Korištenje te pogodnosti ostvaruje se podnošenjem zahtjeva u Uredima državne uprave, a uz zahtjev je potrebno priložiti tek potpisanu izjavu kojom se o dozvoljava uvid u sve imovinske i financijske podatke. Nakon odobravanja zahtjeva građani dobivaju uputnicu s kojom odlaze pružatelju pravne pomoći po svom izboru, to jest svim odvjetnicima koji se za to registriraju u Ministartsvu pravosuđa, udrugama i "pravnim klinikama" pri fakultetima, rekao je Šimonović.

Dodao je da je, osim materijalnog stanja, uvjet za dobivanje besplatne pravne pomoći i da sudovanje 'ne bude objesno'. Ipak, riječ je o sustavu koji je besplatan samo za krajnjeg korisnika, ali ide na teret države i poreznih obveznika, kazao je Šimonović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene