Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi kod nas

Predstavljen ACROSS, hrvatski projekt kojem se smiješi 15 milijuna eura iz fonda Obzor 2020.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoročni cilj projekta je da ACROSS postane samoodrživa istraživačka institucija koja provodi svjetski relevantna temeljna i primijenjena istraživanja te stvara inovacije u području robotskih sustava pridonoseći ostvarenju hrvatske strategije pametne specijalizacije sa značajnim doprinosom razvoju hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini.

Projekt ACROSS - Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems, prvi hrvatski projekt koji je prihvaćen u sklopu Teaming aktivnosti Okvirnoga programa Europske unije Obzor 2020., predstavljen je u petak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Prijavitelj projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a provodi ga u strateškom partnerstvu s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma, Švedska i Inovacijskim centrom "Nikola Tesla" iz Zagreba.

Od ukupno 208 prijavljenih projekata na javni poziv Europske komisije prihvaćeno je 30 projekata iz 12 država za financiranje prve faze, koja se odnosi na izradu poslovnih planova centara izvrsnosti. Projekt ACROSS jedini je prihvaćeni projekt u prvoj fazi Teaminga iz Hrvatske.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, ocijenila je kako je taj projekt primjer dobre prakse u barem tri kategorije - kako doći do projekta za koji se treba izboriti u velikoj europskoj konkurenciji, kako kombinirati različite vrste fondova te kako uspostaviti inovativan lanac.

"Da bi se dobio projekt u ovoj kategoriji trebaju biti ispunjene barem tri komponente, izvrsna znanost, sposobnost povlačenja takvih sredstava i izvrsni partneri, ne samo zbog toga što omogućuju razmjenu iskustava nego i zato što prepoznatljivost projekta veća", istaknula je.

Divjak je istaknula i važnost europskih fondova za Hrvatsku. "Jasno je da nam povećanje od 240 milijuna kuna u proračunu, koji je za ovo ministarstvo oko 13 milijardi kuna, nije veliko, ali ako to kombiniramo s milijardama kuna dostupnima u kohezijskim, strukturnim i kompetitivnim fondovima, onda je jasno da su europski fondovi generator našeg razvojnog proračuna", ustvrdila je.

Dugoročni cilj projekta je da ACROSS postane samoodrživa istraživačka institucija koja provodi svjetski relevantna temeljna i primijenjena istraživanja te stvara inovacije u području robotskih sustava pridonoseći ostvarenju hrvatske strategije pametne specijalizacije sa značajnim doprinosom razvoju hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini.

Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva je rekao kako je sada projekt dobio ulaznicu i vrlo velike izglede da uskoro povuče 15 milijuna eura iz fonda Obzor 2020, a time i automatski 20 milijuna eura iz strukturnih fondova EU.

"Tim sredstvima, a radi se o 35 milijuna eura, uspostavit će se nova istraživačka organizacija, centar ACROSS koji će djelovati u popularnom području robotike i zaposliti 50 do 60 osoba, većinom mladih istraživača i doktoranda, koji onda možda neće otići iz Hrvatske, nego ostati ovdje i raditi na vrhunskim istraživanjima", naglasio je.

Ocijenio je kako je riječ o kapitalnom projektu FER-a, jedinom akademskom projektu na listi strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.

FER je i ranijim inicijativama za razvoj hrvatskog inovacijskog sektora pokazao da prepoznaje svoju društvenu odgovornost, a od tog centra očekuje da će njegovi poslijedoktorandi moći ondje nastaviti znanstvenu karijeru, njegovi vodeći znanstvenici moći će predavati specijalističke predmete na FER-u, a zajedno će stvoriti poticajno okruženje za osnivanje i razvoj novih poduzeća u području robotike i robotskih sustava.

"Cilj nam je stvoriti hrvatski inovacijski ekosustav u jednoj od vodećih tehnologija koje će obilježiti 21. stojeće, čime će se Hrvatska naći na karti razvijenih država koje stvaraju, a ne samo koriste napredne robotske sustave", istaknuo je.

Izrazio je uvjerenje da će ACROSS postati nukleus, ogledni primjer i model kako pokrenuti takve incijative u drugim znanstvenim područjima.

Lokacija budućeg centra znat će se u idućih nekoliko dana, tijekom narednih godinu dana radit će se na izradi njegova poslovnog plana i definiranja pravnog okvira, a za manje od dvije godine mogao bi i biti otvoren, najavio je Grgić.

Ivan Petrović, koordinator projekta ACROSS upozorava kako je za najbolje rezultate nužna što veća potpora domaćih dionika, s obzirom da je robotika tehnologija koja će obilježiti ovo stojeće i prepoznata je kao nešto što može imati značajan ekonomski utjecaj.

"FER je jedini međunarodno prepoznati centar koji može značajno ojačati robotiku i ima više od 50 istraživača koji neposredno rade na robotici", rekao je.

Dodao je kako rad na ovakvom projektu nije 'uhljebljenje' jer se moraju ispuniti mnogi kriteriji, za svaki istraživački tim će se osigurati sto posto financiranja u prve tri godine, a nakon toga taj će se postupak postupno smanjivati do nula posto u sedmoj godini.

Obzor 2020. (Horizon 2020) program je Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine koji objedinjuje aktivnosti Sedmog okvirnog programa (FP7), inovacijske aspekte Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i EU doprinos Europskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene