Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog afere Agrokor

Poruka iz SDP-a: Ozbiljno razmatramo inicijativu za opoziv ministara Marić i Dalić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je nakon sjednice Predsjedništva stranke u ponedjeljak da ozbiljno razmatraju o inicijativi za opoziv ministara Zdravka Marića i Martine Dalić zbog afere Agrokor.

''Kako od prethodnog prijedloga opoziva ministra nije prošlo šest mjeseci, inicijativu za to možemo podnijeti za mjesec dana, procijenit ćemo kako će se stvar razvijati, ali ono što je definitivno točno jest da su Andrej Plenković i njegova Vlada na temelju iznesenih optužbi potpuno upleteni u ovaj slučaj'', rekao je Davor Bernardić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Opisao kontakte s Vladom Todorić Vladi postavio 4 pitanja i opisao svoj susret s Plenkovićem: "Bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći"

Nakon svega potpuno je jasno da ni Marić ni Martina Dalić ne mogu ostati ministri u ovoj Vladi, kazao je i ponovio pitanja na koje očekuje odgovore od premijera Plenkovića.

Izrazio je nadu da će se istražno povjerenstvo za Agrokor osnovati u srijedu jer Andrej Plenković i njegovi ministri, ali i Ivica Todorić, moraju odgovoriti na puno pitanja, rekao je.

Neslužbeno se doznaje da bi se inicijativa za opoziv dvoje ministara mogla pokrenuti nakon 5. studenog.

Što se tiče pravila za unutarstranačke izbore za općinske i gradske organizacije kojima se uvodi pravilo 'jedan član – jedan glas' za sve funkcije uz preferencijalno biranje, Bernardić je kazao da se stranka dodatno demokratizira i decentralizira. Rekao je i da je u medijima u posljednje vrijeme vidio puno neistina te pozvao članice i članove SDP-a da brinu o interesu stranke, a ne o sebi. Znat ćemo poduzeti mjere ako se bude narušavao interes stranke, poručio je.

Dodao je i da će razmatrati i preispitivati prijedlog obiteljskog zakona koji je "u onakvom sramotnom obliku" predložila ministrica Murganić.

Takvo nešto sramotno više se ne smije ponoviti i kada pošaljete takav sramotan prijedlog, onda to znači i odgovornost, kazao je Bernardić, potvrđujući da će biti sunositelji GLAS-ova prijedloga opoziva ministrice Murganić.

GLAS pokreće pitanje povjerenja ministrici Murganić

Do kraja tjedna Klub zastupnika GLAS/HSU u saborsku će proceduru uputiti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić zbog toga što je njezino ministarstvo u javnu raspravu uputilo, sada već povučen, prijedlog obiteljskog zakona s nizom problematičnih formulacija.

Sunositelji prijedloga bit će i SDP, a zahtjev su potpisali i zastupnici IDS-a.

“Vrijednosni sustav u nacrtu zakona, koji je u međuvremenu povučen, izrazito je dogmatičan i nisu općeprihvaćene vrijednosti svih segmenata društva, krši ljudska prava, nedorađen je, kontradiktoran i ne definira korake kojima bi se osigurala provedba samog zakona,” ističu predlagatelji.

Poručuju da se prije izrade zakona trebaju napraviti analize postojećih zakonskih mehanizama, kao i područja koja postojeća legislativa ne regulira na adekvatan način, pa temeljem njih mijenjati odredbe koje su neučinkovite. Ističu i da izmjena čitavog zakona, "samo zato jer je trenutačno u Vladi prisutan vrijednosni sustav drugačiji u odnosu na Vladu koja je donijela sadašnji Obiteljski zakon, nije prihvatljiva u društvu zemlje članice Europske unije".

Definicija obitelji, kažu, koja glasi da su obitelj majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive pokazuje se kao “problematična i nazadnjačka”.

Problematičnim vide i područje razvoda roditelja gdje prijedlog kaže da bračni parovi, roditelji maloljetne djece, razvod više neće pokretati u centru za socijalnu skrb gdje se, uz posredovanje centra za socijalnu skrb, sastavlja plan zajedničke skrbi nad djecom. “Umjesto toga, nacrt zakona vraća instrument 'stručne pomoći' koja bi trebala pomoći partnerima da ustanove razloge koje su dovele do odluke o razvodu, a sam postupak razvoda će se ponovno pokretati direktno na sudu. Na taj način ponovno su širom otvorena vrata za korištenje odvjetnika, za kojima je prema sadašnjem zakonu postojala bitno manja potreba: roditelji sada na sud idu s roditeljskim planom, a tek u manjoj mjeri s odvjetnikom”, navode predlagatelji.

Spornim, među ostalim, smatraju i "izbacivanje odredbi prema kojima su izvanbračne zajednice u potpunosti izjednačene s bračnima. Tako, primjerice, izvanbračni parovi ne bi mogli posvajati djecu pod istim uvjetima kao bračni, već samo 'iznimno, ako postoje osobito opravdani razlozi na strani djeteta'".

Upozoravaju i da se iz "jezične općenitosti zakonskog teksta ne može iščitati što bi odgajanje djeteta kao 'domoljubne osobe' trebalo značiti jer se sam pojam domoljublja danas u hrvatskoj javnosti i društvu različito tumači i upravo je to različito tumačenje izvor mnogih prijepora i manipulacija".

Smjenu ministrice Murganić traže i zbog izostanka reakcije na brojne slučajeve seksualnog zlostavljana djece u dobi od 10 do 14 godina i niskih kazni koje su dobili počinitelji iako je, ističu, ministrica Murganić čelnica ministarstva koje ima krucijalnu ulogu u zaštiti prava djece.

Ocjenjuju da u resoru ministrice Murganić postoji čitav niz problema koje aktualna ministrica ne rješava na zadovoljavajući način i navode Zakon o udomiteljstvu te kašnjenje s raspisivanjem, a time i ugovaranjem, natječaja iz EU fonda za najpotrebitije, usmjerenih na osiguravanja hrane i materijalne pomoći za najpotrebitija domaćinstva ili za osiguravanje prehrane djeci u osnovnim školama. Stoga danas, usprkos velikoj potrebi, minimalno 74 milijuna kuna europskog novca stoji neutrošeno, tvrde predlagatelji.

Za pokretanje pitanje povjerenja članu Vlade potrebna je petina glasova u Saboru, odnosno, 31 zastupnik. Vlada se treba o tome očitovati se u roku od osam dana, a Sabor provesti raspravu najkasnije za 30 dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene