Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog novih ministara

"Mi ne znamo što se tu kuha. Plenković može kupiti još mjesec i pol dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Sabora utvrdilo je dnevni red za plenarnu sjednicu koja počinje 7. lipnja, ali kada će premijer Andrej Plenković predložiti četiri nova ministra umjesto razriješenih Mostovih i kada bi se o njima moglo glasovati - ne zna se i dalje.

Gordan Jandroković, šef Sabora, nakon sjednice Predsjedništva Sabora, kazao je kako prijedlog novih ministara u Vladi nije bio tema danas.

"To nije bila tema sjednice. Ovo je sjednica koja uvijek prethodi plenarnoj, usuglasili smo se oko dnevnog reda, ima 120 točaka od čega 30 novih. Sukladno čl. 7. Zakona o Vladi na prvoj idućoj sjednici predsjednik Vlade treba predložiti nove ministre. To treba biti na početku sjednice, no hoće li to biti 7. ili 8. lipnja, vidjet ćemo. Očekujem da će predsjednik Vlade Saboru dostaviti prijedlog novih ministara", kazao je Jandroković.

Na pitanje ima li HDZ većinu u Saboru, odgovorio je da su je imali pri izboru predsjednika Sabora te da je uvjeren da će je imati i sada za prijedlog novih ministara.

Kazao je da će sjednica Sabora u srijedu početi aktualnim prijepodnevom, a onda bi se trebalo raspravljati o točkama koje su već na dnevnom redu.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković kako diše tržište Jandroković o preseljenju Sabora: "Točno je, selimo se na tu lokaciju" Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori

"Nakon toga vidjet ćemo što će se dogoditi i što ćemo raditi po dnevnom redu dok ne dođe prijedlog novih ministara", kazao je Jandroković.

Prijedlog novih ministara mora proći matična radna tijela, o njemu se na plenarnoj sjednici Sabora ne raspravlja već samo glasa.

Ivan Vilibor Sinčić sumnjičav oko novih ministara

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida kazao je da HDZ može manipulirati s datumom kada će Plenković predložiti ministre.

"Najvažnije je pitanje ima li Plenković većinu. Danas je na Predsjedništvu samo šturo rečeno da će na predstojećoj sjednici predložiti nove ministre, no to može biti od srijede pa do 15. srpnja. Gospodin Jandroković može manipulirati dnevnim redom i staviti to kad god paše gospodinu Plenkoviću. Može mu kupiti još mjesec i pol, ali može to i biti odmah srijedu, petak, ako mu odgovara. Mi ne znamo što se tu kuha", kazao je Sinčić nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

"Razgovori u tišini"

Sjednica koja počinje 7. lipnja je posebno pod povećalom jer bi na njoj predsjednik Vlade Andrej Plenković trebao predložiti četiri nova ministra umjesto razriješenih mostovaca a samim time bi trebao dokazati i ima li podršku većine u Saboru.

Predsjednik Sabora, HDZ-ovac Gordan Jandroković, kazao je u utorak kako očekuje da će premijer idućeg tjedna predložiti nove ministre.

"Prva plenarna sjednica bit će 7. lipnja, dakle idući tjedan, i u okviru zakona, Ustava i poslovnika Hrvatskog sabora na toj prvoj sjednici predsjednik hrvatske Vlade treba predložiti nove ministre. Očekujem da će tako i biti", kazao je Jandroković.

Ima li Plenković većinu ili će Hrvatska na izvanredne parlamentarne izbore, i dalje se nagađa. Na sva pitanja premijer odgovara protupitanjem: Otkuda vam da nemam većinu ili pak kaže kako "sve razgovore vodi u tišini do završetka drugog kruga lokalnih izbora".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene