Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici vikali 'Lopine'

Predsjedništvo HDZ-a odlučuje hoće li Kosor okrenuti leđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je sjednica predsjedništva HDZ-a.

Većinu članova predsjedništva ispred zgrade HDZ-a dočekali su prosvjednici udruga građana s povicima 'Nema nagodbe', 'Lopovi, pokrali ste nas'.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Andrija Hebrang kratko se s njima zadržao pitavši ih kada je netko nudio nagodbu. Na njihove povuke 'nema nagodne', Hebrang je odgovorio 'Nema!'.

Ivan Jarnjak, kojeg su prosvjednici dočekali riječima 'Evo još jedan samosvjedok, lopove', odgovorio je prosvjedniku 'Ti si lopov'.

>> Milinović: Kosor nastoji nametnuti svađalački i rušilački faktor

Na samom predsjedništvu stranke članovi su došli s namjerom žustre rasprave o prijedlogu Jadranke Kosor da se promijene izborna pravila i da se na izbornom saboru 20. svibnja biraju sva stranačka tijela osim predsjednika, a da se on bira do 1. srpnja, po pricipu jedan član jedan glas.

Andrija Hebrang kaže kako će njegov prijedlog biti da se izbori održe po starim pravilima, a da se predsjednički kandidat obaveže da će u roku od 6 mjeseci nakon što bude izabran, promijeniti statut i organizirati nove izbore. Tako bi se, kaže Hebrang, sačuvalo jedinstvo stranke i dopridonijelo njezinoj demokratizaciji.

Gordan Jandroković rekao je kako je on jedan od 12 potpisnika zahtjeva da se održi ova sjednica i da se na njoj traži nemijenjanje izbornih pravila.

>> Šeks: Protukandidate Kosor je strah suda članstva HDZ-a

Darko Milinović, koji je predsjednički kandidat i ujedno član predsjedništva stranke, ponovio je kako izmjena pravila igre u tijeku procesa nije dobra stvar i kako izbore treba nastaviti normalno, po starim pravilima i statutu.

Ponovio je kako se on zalagao da se promijene pravila u puno manjem segmentu koji govori da bi se trebalo omogućiti kandidatima da koriste stranačke prostorije u predsjedničkoj kampanji. No, taj prijedlog nije prošao.

Ostali članovi predsjedništva stranke uglavnom su bez komentara ušli u zgradu HDZ-a. Prosvjednici su nakon toga, ali i nakon dolaska policije koja ih je legitimirala, pokupili transparente i otišli. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene