Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik i vrhovni zapovjednik

Milanović uručio odlikovanja: ''Prošlo je 30 godina od Domovinskog rata, neke stvari postaju jasnije nego što su bile tada''

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović uručio je odlikovanja braniteljima Domovinskog rata u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je branitelje Domovinskog rata.

Na svečanosti u Uredu predsjednika Republike odlikovanja su uručena dubrovačkim braniteljima, dragovoljcima i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, pripadnicima 156. brigade iz Makarske te pripadnicima 15. mješovitog protuoklopnog artiljerijskog divizijuna Križevci. Odlikovani su, također, pripadnik 105. brigade i 52. domobranske pukovnije pukovnik Darko Banjeglav, ratni liječnik pukovnik Tihomil Žiger i pripadnik 204. Brigade Tomislav Štimac.

 ''S dva kraja Hrvatske ste, s mora i kontinenta, ali ono što i vas i nas objedinjuje je sjećanje na slavne dane kada je prije više od 30 godina mali broj ljudi obranio Hrvatsku“, poručio je Milanović u prigodnom obraćanju. Rekao je kako, usprkos tome što je prošlo 30 godina od Domovinskog rata, neke stvari postaju jasnije nego što su bile tada.

''Naš zadatak je da se sjećanje na istinu, a istina je uglavnom bila čista i dobra za nas, ne izgubi, da se njeguje, ne kao agitacija i ne kao propaganda, nego kao dug časti prema onom što ste vi, kao i oni kojih danas nema ovdje, dali da se Hrvatska obrani'', rekao je Milanović.

Dodao je da se Hrvatska tada branila u vrlo teškim uvjetima, bez međunarodne pomoći i pod embargom: ''Bez hvala za ono što je Hrvatska napravila ne samo za Hrvatsku, nego i za regiju i neke druge, koji nakon 30 godina žele svoditi račune i ne žele vidjeti očite stvari.''

''Mi imamo državu koja je kompletirana kao povijesni projekt, povijesno poslanje o kojem su razmišljale i nadale se generacije naših ljudi. U tome ste sudjelovali sa srcem, preuzimali veliki rizik kada su stvari bile neizvjesne i kada ništa nije bilo garantirano. Za to se trebalo izboriti, a pomoć izvan Hrvatske je bila mala. Time su vaša zasluga i doprinos veći'', poručio je Milanović.

Na dodijeljenim odlikovanjima zahvalio je Banjeglav koji je kazao kako su za sve njih dodijeljena im odlikovanja potvrda čestitosti i smisla njihove žrtve te boli, ranjavanja i života mnogih.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na otkrivanju biste Petru Stipetiću - 1 PETAR STIPETIĆ ''Čovjek i patriot kakvog svaka država treba. Pero, nedostaješ'': Otkrivena bista legendarnog zapovjednika i istinskog heroja

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na obilježavanju akcije Peruća - 4 MILANOVIĆ NA OBLJETNICI PERUĆE Brzom akcijom spriječena katastrofa: ''Nošena je iz srca hrabrošću, ali i planirana glavom. Puno života je spašeno''

''I danas, čuvajući istinu od zaborava, znamo da je to cijena koju smo morali platiti, sanjajući i boreći se za slobodnu Hrvatsku. Ovim činom promiče se i istina o vrijednosti Domovinskog rata, ugrađenog u temelje moderne hrvatske države te njeguje uspomena na žrtvu hrvatskog čovjeka i svih onih kojima je Hrvatska bila u srcu'',kazao je Banjeglav.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene