Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Je li cilj iskorijeniti virus?''

Milanović o popuštanju mjera: ''Koji je cilj? Ovo je kao muhe bez glave''

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je obišao Sisak odakle je dao i izjavu za medije.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Sisku, povodom obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanjka 120. brigade Hrvatske vojske ''Ban Toma Bakač'', položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Brz odgovor Plenković prozvao Milanovića: "Teško poraženi kršitelj Ustava trebao bi se sakriti u mišju rupu..." Zoran Milanović u Rijeci Prijetnja ekstremizma Milanović komentirao vladajuću većinu: "Ovu maskirovku ni Putin ne bi bolje osmislio"

Nakon toga sudjelovao je na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" Sisak u bivšoj vojarni Barutana. Održao je i prigodni govor.

''Kroz ovu brigadu je u najtežim vremenima prošlo 3000 ljudi, jako mali broj najhrabrijih među nama. Zato uvijek moramo pamtiti tih 27 koji su poginuli za Hrvatsku. Sanjali su Hrvatsku, nisu ju dočekali. Zato je ovo sjećanje moralna dužnost'', rekao je u svom govoru i dodao da se ''Hrvatska mora redovito podsjetiti da je za ovo što ima dužna malo dobrih ljudi''.

''Obnova treba biti jača''

Milanović se u izjavi za medije osvrnuo na obnovu nakon potresa. ''Ne mislim da netko zaslužuje ostavku, ali vrijeme je već da počnemo grabiti te novce. Vrijeme je počelo jučer'', poručio je i dodao da obnova Banovine mora ''ići jače'' jer se ne radi o povijesnoj jezgri Zagreba.

Komentirao je ukidanje prešutnih minusa.

''Ne podsjeća me to na šivcarce jer su to bili veliki problem. Ako je netko stao bankama na žulj, to sam ja pa mislim da imam nekakav kredibilitet govoriti i o ovoj temi. Banke su kao vatra. One su dobar sluga, ali grozan gospodar. Banke u Europi u zadnje vrijeme s vrlo tankom marginom, slabe su zarade.

Regulatori, a to nisu samo narodne banke nego i oni koji imaju mandat od naroda, moraju voditi računa o tome da se banke ne otmu kontroli, ali da zarađuju. Američke i azijske banke imaju puno širi spektar naplaćivanja. Kad sam ja uzivao stambeni stan, moja kamata je bila šest posto, a neki iz HDZ-a su imali tri posto. A danas neki imaju dva i pol posto'', rekao je i dodao da banke nisu vlast, već da s njima treba biti u partnerskom odnosu.

Kazao je da će, kako stvari sada stoje, on ići na sastanak s UN-om. ''Nit se premijer tu gurao, tko god od nas išao isto je'', poručuje.

O odnosu s BiH: ''Napadni, pljuni, udari''

Osvrnuo se na izbor predsjednika Vrhovnog suda rekavši da u procesu izbora ''ima malo politike da predsjednici ne bi sami upravljali''. ''Ako većina u Saboru to želi, neka to naprave, ali to će morati objasniti javnosti. Dobronića još nisu oblatili u javnosti'', rekao je.

Novinari su predsjednika upitali i o optužbama Komšića i Izetbegovića da se dodvorava Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću. ''Tu sam. Napadni, pljuni, udari. Direktna prijetnja da će BiH biti ono što nije bilo zamišljeno, ja na to neću pristati. Ja radim svoj posao i borit ću se za hrvatske interese u BiH. Učim od starijih, gledam koje su greške bile prije mene'', odgovorio je.

Kada je riječ o odnosu s premijerom Plenkovićem, Milanović kaže: ''Pa nisam ja najavio tvrdu kohabitaciju''.

Predsjednik je govorio i o ublažavanju epidemioloških mjera. ''Je li naš cilj s ovim ukidanjima i vraćanjima mjera potpuno iskorijeniti virus ili nešto drugo? Što je cilj? Ako je cilj potpuno iskorijeniti virus, to je nemoguće. Ako je cilj natjerati ljude koji se nisu cijepili da se cijepe, to je moguće. Koji je cilj? Ne možemo stalno maska, ne maska. Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: 'Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku'. Ovo je kao muhe bez glave'', rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene