Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikalist Sever upozorava:

'Pad cijena goriva neće donijeti lančana pojeftinjenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Vidi se da smo duboko u deflaciji, a kako bi se nešto moglo promijeniti građani konačno trebaju imati sredstava i optimizma za trošenje', kaže Sever.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, rekao je u utorak kako ne očekuje da će smanjenje cijena goriva donijeti lančana pojeftinjenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove cijene Od utorka jedna vrsta goriva skuplja, drugoj cijena pada Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

'Kad raste cijena goriva, u pravilu se govori da je to uzrok rasta drugih cijena, ali kad padaju cijene goriva isti oni koji su obrazlagali rast poskupljenjem goriva, kažu da gorivo nema velik udio u cijeni, pa nema razloga za pojeftinjenje', rekao je Sever novinarima nakon skupa Hrvatske udruge poslodavaca 'Pogled u 2015.'

Na cijene će dugoročnije utjecati niska kupovna moć građana, koji jednostavno nemaju novca za kupovanje. 'Vidi se da smo duboko u deflaciji, a kako bi se nešto moglo promijeniti građani konačno trebaju imati sredstava i optimizma za trošenje', kaže Sever.

U društvu u kojem nema optimizma, nema ni optimizma za trošenje, dodaje.

Cijene naftnih derivata na domaćem tržištu pale su šesti tjedan zaredom, a ovoga puta riječ je o najvećem padu u približno zadnje četiri godine, prenosi danas portal cijenegoriva.info.

Prema podacima s tog portala, cijena litra eurosupera 95 u utorak je pala za 35 lipa i sada stoji 9,43 kuna na Ininim benzinskim postajama, dok je na Petrolovim za lipu jeftinija. To je ujedno i najniža cijena tog benzina u posljednje gotovo četiri godine, to jest od veljače 2011. godine.

Sever: Proračun drži vodu do provog rebalansa

Tijekom vala pada cijena u zadnjih šest tjedana, cijena litre eurosupera 95 spustila se ukupno za 76 lipa, što znači da prosječni spremnik od 50 litara vozač plaća 38 kuna manje. Vozači koji koriste eurodizel također imaju razloga za veselje jer je litra tog goriva pala za 30 lipa i približila se granici od 9 kuna.

Na Ininim i Petrolovim postajama to gorivo stoji 9,02 kune, što je najniža cijena od kolovoza 2011. godine.

Zbog šestotjedne korekcije cijena, prema informacijama portala cijenegoriva.info, vozači koji koriste eurodizel u utorak plaćaju prosječni spremnik od 50 litara 33,5 kuna manje nego početkom prošloga mjeseca.

S druge strane, korisnici autoplina i dalje nemaju razloga za slavlje - cijena mu je po litri poskupila za 7 lipa i sada stoji 4,37 kuna, dok je loživo ulje u utorak na Ininim postajama pojefinilo za 30 lipa na 5,11 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene