Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upoznavanje s prekograničnom suradnjom

Predsjednik Mesić obišao cestu koju gradi HV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH obišao gradilište nove šumske ceste, dugačke 9800 metara, koja spaja Kamanje sa selima Brlogom i Reštovom u Karlovačkoj županiji, a koju grade inženjerske snage Hrvatske kopnene vojske.

Nakon obilaska gradilišta predsjedniku Mesiću predstavnici općina Kamanja, Žakanja, Ribnika i grada Ozlja predstavili su projekte razvoja koji se financiraju iz pretpristupnih fondova EU, a u vezi su s područjima uz Kupu. Projekte provodi zajednička lokalna akcijska grupa ‘Vallis Colapis’ u suradnji sa susjednom slovenskom općinom Metlikom. Gošće skupa, zastupnica u slovenskom parlamentu Renata Brunskole i zastupnica u Hrvatskome saboru Biserka Vranić izvijestile su predsjednika Mesića o tome koliko je dobra i trajna suradnja pograničnog kraja uz Kupu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 655 miljuna eura Evo na koje je projekte Hrvatska spremna potrošiti europski novac Slika nije dostupna Pomoć poduzetnicima Ovo nije 'Facebook' za zafrkanciju, već za biznis!

'Nestajanjem granica pitanje nacionalnih manjina više neće biti motiv za osvajanje teritorija'

Predsjednik Mesić je izjavio kako je riječ o primjeru koliko se mnogo može učiniti kada se ‘udruže potencijali unutar i preko granice, a da se ne čeka da lokalne probleme riješi netko drugi’. Mesić je također pohvalio Oružane snage koje, provodeći svoje vježbe, pridonose rješavanju problema jedinica lokalne samouprave. Govoreći o Hrvatskoj i njezinu putu prema članstvu u Europskoj uniji, predsjednik Mesić je ponovio da će udružena Europa, kako je rekao, ‘biti najveći faktor mira’. ‘Nestajanjem granica pitanje nacionalnih manjina više neće biti motiv za osvajanje tuđih teritorija nigdje, pa ni na jugoistoku Europe, te će udružena Europa isključiti rat kao političko sredstvo’, rekao je.

'Dobar susjed više od rodbine'

Načelnik kamanjske općine Damir Mateljan je rekao kako danas predstavljeni razvojni programi pograničnih općina pokazuju da se na izlazak iz recesije u Hrvatskoj nikako ne treba gledati kroz ukidanje malih općina, nego kroz uspješniju decentralizaciju. Renata Brunskole poručila je sa skupa hrvatskoj i slovenskoj političkoj eliti da je nerijetko dobar susjed više od rodbine, a Sloveniji je, dodala je, susjed Hrvatska, i dobra suradnja malog čovjeka u malim sredinama trebala bi se preslikati na državnu razinu, te će dvije države uživati kao što danas dobri susjedi i njihovi gosti uživaju u Kamanju.

Gradi vojska

General pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, izjavio je da se cesta Kamanje-Brlog-Reštovo gradi po svim zakonima cestogradnje i da radove nadziru civilne nadzorne tvrtke. Taj posao, koji bi u redovitoj cestogradnji stajao više milijuna kuna, lokalnu zajednicu stoji zapravo samo onoliko kolika je cijena smještaja i prehrane vojnika te nabave kamena i drugoga građevnog materijala. Po sličnome modelu gradi se na područjima posebne državne skrbi i u manje razvijenim krajevima diljem Hrvatske. General Kruljac također je rekao da se 30 posto svih vojnih inženjerskih radova odnosi na općine i gradove diljem Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene