Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM ZA HRVATSKU I SRBIJU?

Liberland ima "snažnu poruku osobe iz Trumpovog budućeg kabineta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liberland je opet na naslovnicama. Njegov samoprozvani predsjednik tvrdi - imamo odlične veze s Donaldom Trumpom.

"Postoje mnoge veze i ideje između Liberlanda i predsjednika Trumpa", rekao je za Washington Post Vit Jedlička, samoproglašeni predsjednik države Liberland.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Lara Trump Štednja ili osveta? "Krvoproliće u Republikanskoj stranci": Pogledajte što je napravio Trump i kako je prošla njegova snaha

Jedlička je naglasio kako planira nazočiti predsjedničkoj inauguraciji Donalda Trumpa u siječnju, no nije htio otkriti tko je zapravo njegova veza s novoizabranim američkim predsjednikom.

"Možemo reći da imamo snažnu podršku za Liberland osobe koja je bliski savjetnik Trumpa i već odabrani predstavnik njegovog novog kabineta te koja je i sama već poznata. Drugi predstavnik Liberlanda upravo je objavio jednu od Trumpovih knjiga u Europi", dodao je Jedlička.

"Država" nastala slučajno izazvanim oportunizmom

Podsjetimo, Liberland je "nastao" u travnju 2015. godine, kad je Jedlička proglasio suverenitet nad nešto više od 7,5 kvadratnih kilometara tla na ničijoj zemlji, između Hrvatske i Srbije, koja se nalazi na rijeci Dunav.

Jedlička je tim činom iskoristio dugogodišnji pogranični spor između Hrvatske i Srbije oko navedenog komada zemlje. Za taj dio zemlje doznao je preko Wikipedije, čitajući o pojmu "terra nullius" (lat. ničija zemlja).

U međuvremenu, njegova umjetna državica, zaprimila je desetine tisuća prijava za državljanstvo, a jedini uvjeti da se postane državljaninom Liberlanda su da osobe koje žele postati građani:

- poštuju druge ljude i mišljenja drugih, ovisno o njihovoj rasi, etnicitetu, orijentaciji ili religiji
- poštuju nepovredivost privatnog vlasništva
- nemaju komunističku, nacističku ili neku drugu ekstremističku pozadinu
- nisu kažnjavani zbog kriminalne prošlosti

Dva problema

Samo na Trumpovom primjeru, može se uočiti barem jedan problem, iako izabrani američki predsjednik ne kandidira za državljanina Liberlanda. No ako se navedeni uvjeti za državljanstvo shvate i kao moralni temelji i načela Liberlanda, onda je jasno da Trump ima problem s prvim uvjetom, pogotovo tijekom svoje predsjedničke kampanje. Naime teško da su ideje deportacije imigranata, gradnja zida prema Meksiku i druge slične stvari s kojima je Trump gradio svoju kampanju, kako je Jedlička sam rekao, mnoge istovjetne ideje s Liberlandom.

Drugi problem je, što Liberland nije priznala niti jedna država pa tako niti SAD. Hrvatska je Liberland odbacila kao šalu, a Srbija je Jedličku čak i uhitila dok je pokušao prijeći njihovu granicu.

No, zanimljivo je to da je Jedlička za ministra vanjskih poslova uzeo američkog državljanina Thomasa Wallsa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene