Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjeluje na 'Forumu o miru'

Predsjednik Josipović dobio priznanje za izniman doprinos miru i toreranciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 'Forumu o miru', koji se u sklopu druge distrikt konferencije održava danas u Osijeku u organizaciji Rotary Distrikta 1913 Hrvatska, uz najistaknutije članove, rotarijance iz cijeloga svijeta, gospodarstvenike i ostale, sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Pozdravljajući sudionike konferencije o miru predsjednik Josipović, koji je počasni član Rotary kluba, izrazio je zadovoljstvo što se tako značajan događaj održava u Osijeku, dodavši kako je to i od iznimnog značenja uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Arhitektura mira Dan kada je razum pobijedio oružje: Hrvatska se upisala u svjetsku povijest, a isto bi mogla i danas - ''Mogućnost izgradnje bolje budućnosti nije nikada izgubljena'' Projektil Ugrožavaju mir Hitno upozorenje: Ispalili topničke projektile blizu državne granice

Dijelim s vama plemenite ideje o miru, koji je tako važan u cijelom svijetu koji se istina nikada ne ostvaruje onako kako bismo željeli, rekao je Josipović obraćajući se nazočnima.

Izrazio je uvjerenje da će cijela Europa kojoj će Hrvatska i službeno pripasti kao 28 članica biti istinska zona mira. U ostalom dijelu Europe mir je saživio od zadnjih teških ratnih događanja iz Drugog svjetskog rata, ali u Hrvatskoj, premda je rat iza nas, on se dogodio u bliskoj prošlosti, rekao je hrvatski predsjednik. Zahvalio je Rotary klubu u Hrvatskoj koji je umnogome pomogao da se u Hrvatskoj ublaže posljedice rata i da krene putem demokracije i nužne gospodarske obnove.

>> Josipović za CNN: Hrvatsku će oživjeti nafta i plin iz Jadrana

Želimo svojim iskustvom i pozitivnim stavovima doprinijeti da i naši najbliži susjedi, sve zemlje jugoistočne Europe postanu članice velike europske obitelji, poručio je Josipović.

Ovogodišnji forum s temom mira na granicama Hrvatske kao buduće 28. članice Unije, uskoro granice EU sa zemljama koje teže biti u idućem krugu proširenja, nosi sa sobom dvije važne poruke - Hrvatska želi biti lider u razvoju, gospodarskoj suradnji i političkoj stabilnost regije, a Rotary pokret želi svojom snagom, ciljevima i djelovanjem potpomoći ubrzavanje procesa integracije te očuvanje trajnog mira, istaknuo je Duško Ćorak, guverner Distrikta 1913. Hrvatska. Posebno je naglasio kako moto ovogodišnje rotarijanske godine 'Osiguranje mira kroz služenje'.

Na forumu su, među ostalima, govorili i glavni tajnik Rotary Internationala John Hewko, predsjedavajući Vijeća ministara u Bosni i Hercegovini Vjekoslav Bevanda, direktor ureda za Hrvatsku i Sloveniju Zaklada 'Konrad Adanauer' Reinhard Wessel, član Europskog Parlamenta Bernd Posselt i generalni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Goran Svilanović.

Sudionike su pozdravili i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji su izrazili veliko zadovoljstvo što se 'Forum o miru' održava upravu u gradu multietničkog u multikonfesionalnog bogatstva i tradicije.

U sklopu foruma održat će se dva panela, 'Gospodarsko povezivanje i suradnja u cilju jačanja konkurentnosti prema trećim tržištima', te 'Mirenje i procesi mirenja kao model rješavanja sukoba' kroz koje će govornici prezentirati svoja viđenja mira i suradnje u regiji te u tom svijetlu i perspektivu Hrvatske u ujedinjenoj Europi.

Za izniman doprinos miru i toleranciji, počasnom rotarijancu, predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću uručeno je najviše priznanje Rotary Distrikt 1913 - Hrvatska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene