Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan HRM-a

'Uloga hrvatske mornarice danas značajno raste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović danas je u Puli nazočio središnjoj proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 22. obljetnice njezina osnutka, poručivši kako hrvatski sigurnosni sustav, Oružane snage i mornarica mogu odgovoriti svim suvremenim izazovima.

Ističući kako Hrvatska baštini stoljetnu prošlost predaka te tradiciju i iskustva svojih pomoraca, predsjednik Josipović je ustvrdio kako uz pripremu za obavljanje tradicionalnih obrambenih poslova vojski i mornarice, moramo biti spremni i odgovoriti na suvremene prijetnje poput ilegalne trgovine ljudima, materijalima, oružjem i narkoticima'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brzi odgovor Hutisti opet napali u Crvenom moru, Amerikanci digli helikoptere i potopili im tri broda Indijska ratna mornarica drama raste Prijeti eskalacija sukoba, velesila raspoređuje razarače na strateškoj lokaciji: "S obzirom na bujicu napada..."

Naglasio je kako je HRM dala veliki doprinos u obrani domovine te da i danas ima nezamjenjivu ulogu u čuvanju hrvatske granice, otoka, obale i mora. Upravo su pripadnici HRM-a, napomenuo je, i danas angažirani u mnogim mirovnim operacijama i misijama, poput operacije Europske unije, u Adenskom zaljevu te u ostalim misijama u kojima je angažirana Hrvatska vojska.

>> FOTO Milanović posjetio Hrvatsku ratnu mornaricu!

Podsjetivši kako je HRM nastala u rujnu 1991. kao spontani odgovor na pokušaj otkidanja dijela teritorija, zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj naglasio je kako mornarica danas mora pronaći odgovore na važna pitanja daljnjeg razvoja, modernizacije i napretka.

'Iz perspektive članstva u Europskoj uniji uloga mornarice značajno raste jer je naša granica na moru postala granica EU, čime je HRM dobila dodatnu zadaću u borbi sa sve brojnijim izazovima', poručio je komodor Hranj. Dodao je kako će težište djelovanja HRM-a u idućim godinama biti na mirnodopskim zadaćama sigurnosti na Jadranu.Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra kazala je kako ulazak u EU za mornaricu znači i članstvo u europskom obrambenom partnerstvu. Najavila je kako će uskoro MORH izabrati brodograditelja ophodnih brodova za potrebe obalne straže koji će 'silaziti s hrvatskih navoza kao hrvatski proizvod'.

'Morske granice europske Hrvatske prema susjedima moraju postati gotovo nevidljive, dok sve one koji ugrožavaju europske vrijednosti treba brzo i odlučno zaustaviti', poručila je Tafra.

U sklopu današnje svečanosti u Puli je promaknuto u više činove, pohvaljeno i nagrađeno 70 časnika i šest vojnika.

Prije svečanosti, predsjednik Josipović je položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli.

Nakon svečanosti obišao je vojni brod 'Kralj Dmitar Zvonimir', jedan od šest brodova privezanih na pulskom Riječkom gatu. Potom je razgledao i izložbu 'Povijesna uloga Pule kao ratne luke Austro-ugarske monarhije' u Domu hrvaskih branitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene