Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik ima suradnike koji su u diplomaciju otišli suprotno njegovim kriterijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema karijernih diplomata, neki su dva mandata u diplomaciji, tvrdi to predsjednik Josipović odbijajući popis predloženih veleposlanika.

Načela koja on želi primjeniti nisu se primjenila na neke od njegovih suradnika koju sad s njim kreiraju vanjsku politiku zemlje. Tako mu je savjenik Joško Paro kao veleposlanik u Velikoj Britaniji bio sedam godina. Mirjana Mladineo je kao veleposlanica u EU poslana 29. kolovoza 2003.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prazna mjesta Veleposlanička križaljka: Tko će kamo? Slika nije dostupna Optužbe da joj je sve kampanja Josipović: Kosor će naći mjeru između funkcije šefice HDZ-a i predsjednice Vlade

A 2003. godine na mjesta veleposlanika u svijet je otišla 21 osoba. Tada je Račanova Vlada nedugo prije izbora imenovala veći broj veleposlanika. Izbori su bili 23.studenog 2003. godine, a nekoliko je veleposlanika imenovano i nakon njih, za vrijeme 'tehničke' Vlade. Među njima su i Mijo Tolušić koji je imenovan za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Brazilu, 22.122003.godine, te Boris Velić koji je imenovan za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Kini, 1.12.2003. godine.

Na dužnost veleposlanika RH U Čileu imenovan je 4.11.2003. godine, a tamo je ostao sve do smrti 14. lipnja 2007. godine. Istog su dana, 4.11.2003. godine, imenovani Željko Čimbura na mjesto veleposlanika RH u Maleziji, te Željko Bošnjak za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Kanadi. Nepuna tri tjedna prije njih, 15.10.2003. na mjesto izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Rusiji imenovan je Božo Kovačević. Mjesec dana ranije, 15.9.2003. na mjesto izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Nizozemskoj imenovan je Frano Krnić.

Nešto ranije imenovano je još veleposlanika, a među njima su Tatjana Kralj Draganić, koja je imenovana za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Grčkoj, 3.9.2003, te Mirjana Mladineo koje je na mjesto izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u svojstvu šefa Misije Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama imenovana 29.08.2003. godine. Zanimljivo je istaknuti kako je danas Mirjana Mladineo savjetnica predsjednika za Europska pitanja.

Također 2003. hodine 10.7. za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Portugalu imenovan je Želimir Brale. IDS-ovac Dino Debeljuh imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Indiji 10.6.2003., a Vladimir Drobnjak imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika tj. stalnog predstavnika RH pri UN-u u New Yorku, 1.7.2003. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene