Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomislav Karamarko za Dnevnik Nove TV

'Neka Vlada smekša svoje stavove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu za Dnevnik Nove TV otkrio je detalje o gospodarskom programu.

HDZ je predstavio glavne ciljeve svog gospodarskog programa, no nije rečeno kako bi se oni trebali i ostvariti. Kada ćemo čuti konkretne mjere koje predlaže gospodarski program HDZ-a? Tu informaciju otkrio je za Dnevnik Nove TV Tomislav Karamarko. Reproterki Tatjani Krajač rekao je i da, ukoliko HDZ dođe na vlast, neće ukidati županije, a još će razgovarati o smanjenju PDV-a. Komentirao je i kritike koje mu je uputio Drago Prgomet.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Danas smo čuli naznake gospodarskog programa. Kada ćemo čuti detalje? Možete li biti konkretniji?

Danas ste puno toga čuli o tim naznakama, čuli ste i pravce razvoja našeg programa, a kada ćete čuti onaj pravi dio? Negdje mjesec dana prije izbora. Mi u ovom momentu još ne znamo kad će biti izbori i dopustite da imamo svoju stranačku taktiku, kada ćemo karte otkrivati do kraja.

Možemo li očekivati da će HDZ, dođete li na vlast, smanjiti neke poreze?

Apsolutno možete očekivati da ćemo ići u pravcu rasterećenja malih i srednjih poduzetnika, samih građana, pokušat ćemo povećati moć građana kao potrošača. Sigurno ćemo ići u tom smjeru.

Smanjenje PDV-a?

Pa gledajte, između ostalog, razgovarat će se i o tome.

Skupa i glomazna država, kako je smanjiti - otkazima u javne službi?

U svakom slučaju javnu službu i državu moramo pojeftiniti, učiniti efikasnijom, učiniti je servisom građana, upravom koja suportira i poduzetnike male i srednje, i investitore.

Kako?

Bit će čitav niz poticajnih mjera za to.

20 županija, 5 regija?

Ne, na regije nećemo ići. Županije moramo učiniti efikasnima, racionalnijima, moramo digitalizirati državnu upravu. Imamo jedan povijesni razlog zašto ne idemo na regije, nego ostavljamo županije koje će biti puno, puno jeftinije.

'Nije dosta samo rješavati probleme, a ne i uzroke'

Dođete li na vlast, koliko će proći vremena do trenutka kada će građani osjetiti mjere koje spominjete?

Sigurno neće biti jednostavno niti brzo, ali vjerujemo da ćemo na pola mandata, odnosno u drugoj polovici mandata, već osjećati poboljšanja.

Izloženi ste kritikama u posljednja dva dana iz susjedne BiH zbog poruke o federalizaciji. Treba li se Hrvatska miješati?

U odnose s BiH Hrvatske se uopće ne miješa. Notorna je stvar da Hrvati moraju biti ravnopravni u Bosni i Hercegovini, to je trebalo već davno biti riješeno.

Drago Prgomet više nije unutarstranački problem. Mislite li Vi da ipak i nakon njegovih i nekih drugih kritika trebate promijeniti vlastitu retoriku?

Moja retorika je domoljubna, ja poštujem Domovinski rat, predsjednika Tuđmana, branitelje. Distancirani smo od svakog totalitarizma, kao pučani u suvremenoj Europi. Prema tome, ne vidim što je tu radikalno.

Spomenuli ste branitelje. Mislite li da trebaju prekinuti prosvjed i na drugi način se boriti za svoja prava ili će vam to pomoći u kampanji?

Za početak neka ministar i njegova dva pomoćnika daju ostavku i to je otvaranje vrata za razgovor. Ja mislim da bi to branitelji jako, jako dobro prihvatili. Prema tome, neka Vlada smekša svoje stavove, neka s braniteljima postupa onako kako su oni zaslužili, s poštovanjem i rešpektom.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene