Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Poskupio smještaj

PROSVJED U DOMOVIMA Studenti ne žele platiti stanarinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti zagrebačkih studentskih domova vijest o poskupljenju smještaja nisu dočekali radosno. Posebno oni koji žive u domovima koji se nisu obnavljali. Cijene su se u nekim domovima povećale i za dvjesto kuna, što mnogi smatraju neopravdanim.

Katarina Marić ne smatra poskupljenje velikim, ali za studentski budžet ipak je kaže značajno. 'Nije puno tih sto kuna, ali kad uzmem u obzir da je tih sto kuna jedan ZET-ov mjesečni pokaz, predstavlja malo problem', rekla je Katarina Marić.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

Svjesna je, kaže ipak da cijene smještaja u zagrebačkim domovima nisu realne. Njezina cimerica Vanja Popović ne vidi razlog za poskupljenje. 'Ne, na neobnovljenim domovima je pedeset, a ovdje za sto kuna. Ne vidim uopće razlog pogotovo što sada i država subvencionira više', kaže studentica Vanja.

Na Savi koja je obnovljena cijena je porasla sa dvjesto na 400 kuna. Dio nezadovoljnih studenata odlučio je da neće plaćati stanarinu.

'Ne plaćaju studenti koji žele sudjelovati u prosvjedu, a to je prema našim anketama negdje oko tri, tri i pol tisuće studenata', rekao je Petar Labović, predsjednik Studentskog zbora.

'Moje informacije o neplaćanju stanarine su nešto drugačije nego g. Labrovića, ali ja sad ne bih izlazio s brojkama', kaže Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a. 30 posto mjesta u domovima bi moglo ostati prazno, tvrde u studentskom zboru.

'Velik broj studenata se nije pojavio na useljenju, i to mislim da je glavni razlog poskupljenje studentskog smještaja', kazao je Labrović.

'Sada se oko 85 posto studenata uselilo i svaki dan se useljava par desetina i ja očekujem da će se početkom veljače svi useliti', kaže Pavlović.

'SC mjesto u Šari naplaćuje 600 kuna mjesečno, što vam za četiri studenta dođe 2.400 kuna mjesečno. Četiri studenta žive u susjednim sobama koje se nalaze na otprilike 25 kvadrata, što znači da SC naplaćuje 25 kvadrata 2.400 kuna, a studentski predstavnici su mišljenja kao se u ovom kvartu u Zagrebu za te novce može naći puno pristojniji i puno veći prostor', rekao je Ivan Atelj, predsjednik domskog odbora.

Napominje i kako studente smeta netransparentno poslovanje SC-a i netransparentnost načina na koji se izračunava cijena smještaja u domovima.

Novi sastanak predstavnika studenata i uprave SC-a najavljen je za sljedeći tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene