Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi je bio Franjo Tuđman

Ovo su bili najneizvjesniji izbori od 1992. godine - Evo i zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S manje od 19 tisuća glasova razlike HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je pobijedila predsjednika u odlasku Ivu Josipovića i postala prvom hrvatskom predsjednicom na dosad najneizvjesnijim predsjedničkim izborima od hrvatske neovisnosti.

Kolinda Grabar Kitarović u drugom je krugu, prema neslužbenim rezultatima u ponoć, osvojila 50,43 posto ili 1.101.018 glasova, dok je Josipović ostao na 49,57 posto ili 1.082.158 osvojenih glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DIP potvrdio I službeno je - Grabar Kitarović je predsjednica Slika nije dostupna Osporavanje rezultata Grabar Kitarović o 'neustavnoj' pobjedi: 'Ne mogu shvatiti zapravo o čemu je uopće riječ'

Na prvim predsjedničkim izborima u neovisnoj Hrvatskoj 1992. Franjo Tuđman je pobjedu odnio u prvom krugu s 56,73 posto glasova, a na drugom mjestu ostao je bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, za kojega je glasovalo 21,87 posto birača. Tuđman je premoćno pobijedio i na predsjedničkim izborima 1997. kada je u prvom krugu osvojio 61,41 posto glasova, ostavivši iza sebe SDP-ova Zdravka Tomca s potporom od 21,03 posto.

Prvi izbori nakon Tuđmanove smrti odlučeni su u drugom krugu, kada je HNS-ov Stjepan Mesić s osvojenih 56,21 posto pobijedio Dražena Budišu (HSLS-SDP), a razlika u broju osvojenih glasova bila je nešto veća od 300 tisuća.

Hrvatska dobila prvu predsjednicu u povijesti!

Pet godina kasnije, Mesić se u drugom krugu natjecao s HDZ-ovom kandidatkinjom Jadrankom Kosor i sa 65,93 posto osvojenih glasova osvojio još jedan predsjednički mandat.

Ivo Josipović je 2010. predsjednikom postao također u drugom krugu, kada je osvojio 1,339.385, odnosno 60,26 posto glasova i za sobom ostavio Milana Bandića s 883.222 osvojena glasa.

Da će ovi predsjednički izbori biti tijesni bilo je vidljivo već u prvom krugu, 28. prosinca, u kojem je Josipović osvojio 38,46, a Grabar Kitarović 37,22 posto glasova.

Drugi krug obilježio je velik odaziv birača u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, gdje se na nekim biračkim mjestima na glasovanje čekalo satima.

Po podacima Državnog izbornog povjerenstva, u drugom je krugu glasovalo 58,91 posto, odnosno 2,24 milijuna birača, što je oko 450 tisuća više nego u prvom krugu.

U drugom krugu značajno je porastao i broj prekriženih izbornih listića, kojih je bilo više od 60 tisuća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene