Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U moru predizbornog prepucavanja

Stručnjak o izbornim programima SDP-a i HDZ-a: 'Ništa posebno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je SDP-ova koalicija predstavila program, Zoran Milanović u pratnji Branka Grčića i Miranda Mrsića - o programu je razgovarao s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata. Dok je sindikat u velikoj mjeri zadovoljan obećanim, HDZ optužuje SDP za prepisivanje njihovog programa.

Više od dva sata razgovarao je Zoran Milanović i njegovi ministri s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata. Premijer je otišao, a potpredsjednik Vlade poručio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strože mjere Slovenija će na granici s Hrvatskom postaviti ogradu? Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Europska komisija Hrvatskoj odobrila 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova

'Nema velikih obećanja, ali ono što jesmo zapisali i iza toga čvrsto stojimo i to je ono što ćemo napraviti u idućem mandatu', rekao je Branko Grčić.

Ovako će izgledati Milanovićev gospodarski program

Decentralizacija, smanjenje poreza na poljoprivrednu košaricu, povećanje minimalne plaće, delimitiranje rodiljnjih naknada samo su neka od obećanja.

'To je jedna kockica u samoj demografskoj politici, ali upravo ukazuje ono što ova Vlada radi da nije samo 1000 kuna populacijska politika', rekao je ministar Mirando Mrsić.

Sindikati imaju jasne zahtjeve od iduće vlade, koja god to bude. Zajedničke točke s SDP-ovim programom su našli.

'Ovaj dio koji se odnosi na reindustrijalizaciju, tu smo se apsolutno. I to je potpuno jasno, da u Hrvatskoj ne može biti porasta BDP-a, ne može biti izlaska iz krize samo na priči, može biti samo na otvaranju novih radnih mjesta', rekao je Mladen Novosel (SSSH).

'Riječ je o na brzinu sklepanom uratku'

Sindikati od stranaka traže i detaljno napisano kako obećanja namjeravaju provesti, isto su tražili i od HDZ-a, koji o SDP-ovom programu kaže:

'Riječ je o na brzinu sklepanom uratku koji podcjenjuje hrvatske građane i stručnu javnost, koji nudi kombinaciju lažne samohvale, copy paste pojedinih dijelova i mjera iz našeg programa i čudnih brojki', rekao je Tomislav Ćorić.

BEZ OBJAŠNJENJA HDZ odbio sučeljavanje s SDP-om na Novoj TV

Branko Grčić odgovara.

'Ja sam duboko kritičan prema toj kritici oporbe. Zašto, zato što smo i u ovom programu našem, vrlo precizno naveli sve rezultate i postignuća prethodne vlade', kaže.

Program je puno veći od ove skraćene verzije, a detaljniji prikaz, poručuje Grčić, ima više od 120 stranica.

'Ne treba ništa posebno očekivati'

Profesor Luka Brkić smatra da od izbornih programa ne treba previše očekivati.

'Znate što je novo u svim tim programima? Samo ono što je zaboravljeno. Program, rekao bih kao svaki drugi politički program, ni bolji ni lošiji, od plana 21 ako samo govorimo o programu SDP-a. Tako da u tom smislu ne treba ništa posebno očekivati', rekao je Brkić.

Jer tek kad se predstave jasni modeli po kojima će se neko obećanje ostvariti, kaže Brkić, može se ocijeniti koliko je program realan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene