Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Najvažnije sučeljavanje

Josipović: 'Teško je raspravljati s gospođom koja ne poznaje ni Ustav ni zakon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović sukobili su se odgovarajući na pitanje o ostavi vlade.

'Ako postanete predsjednikom smatrate li da vlada mora odmah dati ostavku', pitao je Mislav Bago Kolindu Grabar Kitarović tijekom sučeljavanja na Novoj TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UŽIVO na Novoj TV Mislav Bago na ekranima diljem svijeta Slika nije dostupna Kandidati se suočili u debati Odgovarali na škakljiva pitanja, pale i teške riječi

Burna rasprava - Grabar Kitarović: Ja ne znam lagati; Josipović: Ja sebe ne smatram lašcem

'Namjera mi je surađivati s vladom. Ja nisam osoba koja voli konflikte. Želim sjesti s Milanovićem i inicirati sjednicu Vlade na kojoj će se raspraviti o stanju hrvatskog gopsodarstva, o socijalnom stanju, o problemima ovrha, o problemima ljudi, što Vada na to namjerava napraviti. Ako nemaju izlaz i tog stanja onda mislim da je vrijeme da se prekine agonija što prije i da dođe netko drugi. Međutim to nije nikakvo ideološko pitanje. To je čisto praktično pitanje. Bit ću izvanstranačka i prema svakoj ću se vladi ponašati jednako', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Vaš stav - vlada, ako vidite da ne ide, odmah na izbore ili čekati, pitanje je na koje je morao odgovoriti i Ivo Josipović.

'Prvo morate razumjeti poziciju predsjednika. Ja sam surađivao s vladom Jadranke Kosor. Stanje njene Vlade je bilo i teže nego što je ovo sad, imali smo demonstracije po cesti. Nisam zazivao izbore jer to nije funckija predsjednika. Predsjednik mora surađivati s Vladom i biti joj podrška. Bio sam suradnik vlade gospođe Kosor, sada sam gospodina Milanovića. Jer miješajući se u parlamentarnu demokraciju kršite ustav gospođo Grabar Kitarović i ne možete vi zazivati kao predsjednica izbore, izvanredne izbore, to nije vaš posao', okrenuo se Josipović prema kandidatkinji HDZ-a.

'Oprostite, temeljem ustava obveza je predsjednika brinuti o funkcioniranju, normalnom i usklađenom funkcioniranju poluga državne vlasti. Ako one ne funkcioniraju, kao što danas ne funckionira vlada Zorana Milanovića, jer jednostavno nije sposobna ni spremna u ovom trenutku izvući zemlju iz krize, onda je obveza predsjednika upozoriti na to, u najmanju ruku inicirati tu sjednicu vlade i onda reći 'gospodo razmislite o prijevremenim izborima i zaustavite tu agoniju'', rekla je Grabar Kitarović.

'Sad smo već malo ublažili stavove', odgovorio joj je Josipović i nastavio: 'Pročitajte Ustav, u njemu se nigdje ne govori da predsjednik države može tražiti ostavku Vlade. To ne postoji', poručio je.

'Ne postoji, ali ponavljam odredbu kojom predsjednik države predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i nozemstvu, brine za usklađeno djelovanje i funckioniranje državne vlasti kao i za nacionalnu sigurnost. Gospodarska kriza često vodi i u krizu nacionalne sigurnosti', rekla je Grabar Kitarović.

'Jako dobro sam proučila zakone i Ustav'

'Evo opet jedna netočnost i nepoznavanje ustava. O nacionalnoj sigurnosti suglasno po Ustavu brinu predsjednik republike i predsjednik vlade, uključivši sazivanje, sadržaj i zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost', rekao je Josipović, nakon čega ga je Grabar Kitarović upitala koliko je puta sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost 'da bi raspravljao o pitanjima gospodarskog i socijalnog stanja u Republici Hrvatskoj i činjenici da upravo teško gospodarsko i socijalno stanje može voditi i u nacionalnu, odnosno sigurnosnu krizu'.

'Ja vas molim, uzmite zakon i uzmite Ustav. I vidjet ćete što je po zakonu i Ustavu predmet sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Vrlo je teško raspravljati s gospođom koja ne poznaje ni Ustav ni zakon zemlje kojoj hoće bit predsjednica', zaključio je Josipović.

'Gospodine Josipović, molim vas, prestanite mi docirati kao profesor. Jako dobro sam proučila i Ustav i zakone, konzultirala jako puno ljudi. I ono što mi je na prvom mjestu jesu interesi građana i države, a ne kako tko tumači Ustav. Odgovorno tvrdim da se može sazvati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ona raspravlja o pitanjima nacionalne sigurnosti, ali gospodarska kriza svakako je pitanje nacionalne sigurnosti', rekla je Grabar Kitarović Josipoviću.

'Netočno', poručio je na kraju Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene