Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac počeo stizati

Predsjednički kandidati već su dobili sedmeroznamenkaste iznose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki uzvanici i prijatelji HDZ-a sinoć su na donatorskoj večeri skupili nešto više od milijun kuna za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. I ostali kandidati spremno čekaju donacije koje im se smiju uplaćivati samo na poseban račun. Kandidati u kampanji ne smiju potrošiti više od 8 milijuna kuna.

Na donatorskoj večeri HDZ-a uzvanici iz svijeta politike, biznisa i sporta. Njih 530 potpisalo je donatorske ugovore i dobilo mjesto na večeri koja je stajala oko 215 kuna po osobi. Neki su dali i pod 10 tisuća kuna. Prikupljeno je milijun i 100 tisuća kuna, a uplate još pristižu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Parlamentarni izbori Objavljeno koliko se može potrošiti za promidžbu kandidata na izborima Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo

Milan Kujundžić donacije prima, ali donatorske večere nisu njegov stil. 'Donacijske večere da smo u Americi je nešto normalno, u Hrvatskoj opet je to jedan od oblika prikupljanja novca i legalizacije na čudnovat način', rekao je Kujundžić.

Stožer Ive Josipovića pripremio je stroga pravila i upute o donacijama kako ne bi bilo pogrešaka. 'Svaka uplata mora imati točnu adresu, točan OIB, bez obzira da li se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi', Tamara Mazal Obradović, šefica Izbornog stožera Ive Josipovića.

Na kampanju kandidati ne smiju potrošiti više od 8 milijuna kuna. 'Normalno idemo do maksimuma, ali to ne znači da ćemo potrošiti maksimum jer kao što sam rekla želimo biti skromni i potrošiti što je moguće manje u skladu s gospodarskim stanjem u Hrvatskoj', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Lov na glasove: Evo kome bi se mogli prikloniti glasači kandidata koji su odustali

'Ovisi da li govorimo o prvom ili drugom krugu, ono što je naša apsolutna obveza da se tih limita držimo. Nastojat ćemo potrošiti manje', dodala je Obradović Mazal.

'Na kampanju ćemo potrošiti koliko budemo imali a donacija pomalo pristižu tako da računamo negdje oko milijun kuna da ćemo potrošiti', kazao je Kujundžić.

Najmlađi kandidat Ivan Vilibor Sinčić planira potrošiti najmanje - oko 50 tisuća kuna.

Sve donacije vezane uz kampanju moraju biti uplaćene putem posebnog računa. Svaki donator mora biti objavljen imenom i prezimenom u financijskom izvješću.

Državno izborno povjerenstvo nadležno je za nadzor financiranja kampanja. Činjenica da su samo četiri kandidata ide im u prilog da što temeljitije obave taj posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene