Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke je šokirao

'Prestrašno, kakav je to čovjek, a još k tome liječnik?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reakcija profesorice s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Gordane Varošanec-Škarić na Kujundžićevo 'pranje' Sinčića.

 

Gordana Varošanec-Škarić: Najsigurniji i najmirniji Josipović

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na misi u katedrali Predsjednički kandidati zaželjeli - sretan Božić! Slika nije dostupna PREDSJEDNIČKI IZBORI 2014./2015. Na Predsjedničkim izborima rekordan broj promatrača

Profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Gordana Varošanec-Škarić ocijenila je da je u dosadašnjim nastupima najsigurniji i najmirniji Ivo Josipović, a potom Kolinda Grabar Kitarović, što objašnjava njihovim iskustvom u politici i komuniciranju s medijima.

"Naravno da onaj tko hoće nervozno poslati signale o superiornoj sigurnosti medijski djeluje kao početnik, agresivan i nesimpatičan", kaže profesorica. Pritom misli i na istup Milana Kujundžića koji, kaže, očito ništa nije naučio o govorničkoj skromnosti.

Prvih dvoje kandidata, po njezinu stajalištu, pokazuje logičnost u iskazima, ali i osoban stav, što smatra dobrim.

Najmirniji je u govornom nastupu ipak novak u politici Ivan Vilibor Sinčić. Ali, djeluje često zbunjeno, odgovori su mu pomalo površni, pokazuje političko neiskustvo, a u nekim odgovorima pokazuje naivnost, primjerice u pitanju o islamskom terorizmu.

"Pa što bi se Hrvatska trebala ponašati kao da nije u struji svjetske politike koja nužno utječe i na stanje u našoj zemlji", pita se profesorica, ističući da nije slučajno da neke zemlje propisuju da predsjednički kandidati ne mogu imati manje od 35 godina.

'Oprao' Sinčića: 'Doznao sam... Molim vas lijepo, zbog gripe se ne studira šest godina'

Evo kakav su dojam kandidati ostavili na građane!

Varošanec-Škarić smatra sa je iskustvo nužno u vođenju bilo čega, a kamo li države.

Po njezinu stajalištu najčešće bahato djeluje Kujundžić. "Tko bi htio za predsjednika osobu koja vrijeđa protukandidate, što je kulminiralo jučer insinuacijama o vremenu studiranja i bolesti kandidata Sinčića. Prestrašno, kakav je to čovjek, a još k tome liječnik? Neka kao liječnik nastavi liječiti bolesnike, a ne zdrav razum birača, bilo bi plodnije", kaže Varošanec-Škarić.

Takvim se etiketiranjem, drži ona, šalje poruka da se bavi suvišnim stvarima, da čineći lošijim protivnika hoće sebe prikazati boljim. Drago mi je da na takve riječi Sinčić nije odgovarao, ali joj je žao što se drugi kandidati nisu s njim solidarizirali.

Najbolji u obrazlaganju stavova po njezinu stajalištu je bio Josipović jer je sve što je rekao "predočljivo".

"Druga je stvar kakvo je naše mišljenje o svim njegovim stavovima i o ambicioznoj želji za znatnim promjenama Ustava u vezi s predsjedničkim ovlastima. Pomalo narcisoidno zvuči isticanje o potrebi stvaranja Druge Republike. Međutim, jako mi se sviđa njegovo izjašnjavanje da bi ustavne reforme trebale donijeti više demokracije", kaže Varošanec-Škarić.

No, navela je da joj se jedino stalno vraća jedna sumnja u njegovu iskrenost kad je u pitanju lustracija.

"Na pitanje o eventualnoj provedbi lustracije ako bude izabran, odgovara s emotivnim znakovima kao vrag na tamjan. Naime, uvijek odgovara da to nije potrebno, a u drugom sučeljavanju izričito kaže da je lustracija 'sumrak pravne države'", kazala je profesorica, navodeći da su neke tranzicijske zemlje pokazale da ona može dovesti do emocionalnog ozdravljenja nacije.

Za Grabar Kitarović kaže da je odgovarala jasno i kratko, bez kalkulacija i da je djelovala iskreno.

Kad je riječ o neverbalnoj komunikaciji Varošanec-Škarić kaže da se neke činjenice poput načina držanja tijela ne može se procjenjivati jer je kandidatima sučeljavanja bio zadan prostor i stajaća pozicija.

"Mimika Josipovića nije najbolja, djeluje pomalo hladno, prikriveno. Grabar Kitarović ide pomalo na konzervativni imidž, s krutom nalakiranom frizurom, odjeća je damska. Sviđa mi se što je uvijek našminkana, pa buduća predsjednica treba biti i ženstvena i svojom slikom djelovati na nesavršene sugovornike, da se malo našalim", kaže profesorica.

Smatra da birači jednako cijene trud oko izgleda, pogotovo kad ima pokriće u iskustvu i radišnosti.

"Kod nje je vrlo komunikativan znak usmjeravanje pogleda prema svim sugovornicima. Kujundžić djeluje staromodno, nikako kao čovjek za nova vremena, prije za prošla. Nije mogao skrivati micanjem glave, znakovima neslaganja i nestrpljenja netolerantnost prema drugim kandidatima. Sinčić je bio vrlo primjereno odjeven, frizura je u skladu s njegovim godinama, ali djelovao je nesigurno mimičkim znakovima, tikovima oko usana i očiju, djeluje pomalo ustrašeno u situaciji u kojoj se našao", kaže.

Kampanja se po riječima te profesorice razlikuje od dosadašnjih po tome što mediji prate sve kandidate u javnim istupima i prije njezinog službenog početka, što je možda i dobro, jer ih građani imaju prigodu bolje upoznati.

Posljednje sučeljavanje čini se modernije, s puno više kraćih pitanja, tako da se u kraćem vremenu može dobiti bolja slika o stvarnim vrijednostima kandidata.

"Iako nam se na trenutke činilo da su kandidati na kvizu, to nije sasvim loše. Takva situacija pogoduje gledateljima da vide kako kandidati razmišljaju izvan stranačkog utjecaja", kaže Varošanec-Škarić.

Smiljana Leinert-Novoesel: Najuspješnija u komunikaciji Grabar Kitarović

Profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert-Novosel ocijenila je da je Grabar Kitarović na sučeljavanju Nove TV bila sadržajno jasna, jednostavna u govoru, bliska, primarno usmjerena na publiku.

Josipović je imao nedovoljno inventivan sadržaj, bio je primarno usmjerenost na protukandidate. Kujundžić je pak imao teatralni nastup, romantičarski govor i bio je usmjeren na protukandidate, a manje publiku, dok je Vilibor Sinčić sadržajno bio konfuzan, udaljen od publike, primarno usmjeren na diskvalifikaciju drugih.

Najuspješniju komunikaciju imala je po njezinom mišljenju Grabar Kitarović. Komunikacija joj je usklađena sa potencijalnom ulogom predsjednice, usmjerena je na one koje može privući ili čiju potporu želi zadržati: sadržajno konkretna, jasnih stavova, primjereno reagirala na provokacije, neverbalno je smirena, dobronamjerna, 'okrenuta' ljudima, s mobilizacijskim potencijalom.

Ostala trojica kandidata više su se, smatra, iscrpljivala u međusobnim 'obračunima' negoli su ponudili neki novi sadržaj (o programima opet nisu 'stigli' reći ni riječi), dok je međusobna komunikacija u najvećem djelu isključivala publiku, a sadržajno nije bila jako različita.

Drži da Josipović nije dovoljno naglasio što je sve napravio proteklih godina, iako bi upravo to trebao pokazati i ponuditi nastavak djelovanja na tim temeljima ali obogaćeno novim idejama. Smatra da je svojim naglim promjenama imidža - od tolerantnog profesora koji povezuje i trenutačno je predsjednik države, do onoga koji znade biti nepotrebno zajedljiv - naštetio samome sebi.

Kujundžić je temperamentno s pozicije 'odozgore prema dolje' dijelio lekcije drugima češće na osobnoj nego sadržajnoj razini i nepotrebno potencirao negativnu atmosferu bez prepoznatljivog sadržaja.

Vilibor Sinčić mora pokazati što zna i koliko je to konzistentno (do sada potpuno nepoznat javnosti), potruditi se oko vještina javnog komuniciranja, manje graditi imidž na distanciranju od 'starih' već objasniti novo; za to bi mu bilo potrebno razviti sposobnost oduševljavanja (mobilizacije) ljudi kako verbalno tako i neverbalno, primarno komunikacijom licem, očima i naravno, ponekim osmjehom, kaže Leinert-Novoesl.

Po njezinu stajalištu ova kampanja je, do sada, pokazala malo novoga. I ranije smo svjedočili o pojavi potpuno novih lica u politici koja su ubrzo nestala sa političke scene; ilustrirala je međustranačka i osobna neslaganja, omogućila brojne 'susrete' kandidata s glasačima koji malo toga saznaju, a što već ranije nisu znali. Pravi test bit će moguće sučeljavanje u drugom krugu.

Karlo Blagus: Kujundžić razumljiv, Josipović filozofira

Umirovljenom profesoru Karlu Blagusu se najviše dopada Kujundžić jer je razumljiv i govori kratko.

"Josipović previše filozofira i teoretizira. To su političke fraze. Kujundžić je konkretan, Grabar-Kitarović se trudila ali je malo izgubljena, kao da ne zna gdje, Sinčić - nikad niste čuli za njega i vidjeli ga", kaže Blagus.

Za Josipovića kaže da priča ono što narod misli da bi trebao čuti, ali nije uvjerljiv za razliku od Kujundžića.

Kujundžić komunicira s publikom, on točno osjeća ljude, to je jako pozitivno u komunikaciji. Josipović se ponašao onako kako je naučio u svojoj dosadašnjoj politici, kao da sve mora biti tako kako on govori, rekao je Blagus.

Grabar Kitarović, smatra Blagus, bi željela dobro hrvatskom narodu, ali nije baš uvjerljiva. Ono što ona priča to su više njezine želje, ona daje koji put neke primjere protiv Josipovića, ali to je više kao naučena lekcija. Josipovića voli kritzirati jer ima osjećaj da ima podršku naroda.

Blagus smatra da kampanja ide svojim tijekom, bez obzira što je manje kandidata nego dosad i što je Sinčić novo lice politike.

Po njemu je kampanja umjerena, iako neki kandidati nastoje da bude napadačka, ali i u stvarnosti nije jer to djeluje umjetno.

Najprirodniji mu je Kujundžić. To jesu njegove prednosti, on je stvarno predstavnik hrvatskog naroda i to sasvim pokazuje.

"Logično je da se treba braniti od Sinčićevih optužbi da je i on pripadnik establišmenta, čini mi se iskren", kaže Blagus.

Drži da se Josipović ponaša kao da je kao bogom dan i da ima rješenja za sve, a s obzirom da nije ništa napravio dosad to ni ne može i ne želi ništa napraviti jer da želi mogao je pokazati", kaže profesor. Drži da bi u kampanji trebao biti konkretniji i iskreniji jer govori samo o teoriji i onom što misli da će njemu korisiti. U njegovim odgovorima na replike nisam dobio nikakvu uvjerljivost, to je sve navlačenje na svoj mlin, kazao je Blagus.

Dosadašnju kampanju ocijenio je dosadnom. Svi kandidati su dosadni, a malo življi i iskreniji je Kunundžić, a ali od toga je mala korist, kaže Blagus. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene