Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Praćka malog Davida'

Msgr. Barišić: Nije prikladno da su izbori u vrijeme Božića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić je na božićnoj misi u prvostolnici sv. Dujma istaknuo da je Bog izabrao Božić za obitelj te nije prikladno u vrijeme Božića održavati predsjedničke izbore, koji su zakazani za 28. prosinca, ali i upozorio kako se neizlaskom na izbore bježi od stvarnosti.

"Vidimo da je sam Bog za Božić izabrao obitelj. Hrvatski građani pozvani su birati svog predsjednika/predsjednicu, nije prikladno da su izbori u vrijeme Božića, ali ako programi kandidata i kandidatkinje izviru iz programa Betlehemskog djeteta i njegove obitelji, ako tu vide svoj izvor i početak, onda s pravom su blizu Božića", istaknuo je nadbiskup Barišić u propovijedi.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Nakon huškanja Plenković odgovorio Domovinskom pokretu: "Priopćenje im je briljantno, a logički slijed im je još briljantniji" Ilustracija Krvav Božić 14-godišnjak ubio sestru jer su se posvađali oko božićnih poklona: Njezina je beba sve gledala u kolicima

Po njegovim riječima, nije dovoljno samo kritizirati stvarnost i misliti da se ništa ne može promijeniti u korist života i humanije budućnosti društva.

"Neizlaskom na izbore ostajemo ne samo nemoćni, indiferentni, nego bježimo iz stvarnosti života. Listić i olovka su uvijek, simbolično rečeno, svojevrsna praćka malog Davida u našoj ruci i izlazak na izbore znak je da smo Njegovi i ujedno poziv Njemu da dođe k svojima", poručio je nadbiskup Barišić.

Govoreći o važnosti obitelji, Barišić je naglasio da "svako društvo sa svojim gospodarstvom, politikom, zakonodavstvom u svom odnosu prema obitelji govori koji put bira". "Obitelj nikad nije bila bez poteškoća i čini se da je danas najugroženija, sve je manje novih obitelji, umnožavaju se obiteljske poteškoće i izazovi, sve je manje otvorenosti životu, a put budućnosti čovječanstva vodi kroz obitelj", kazao je nadbiskup Barišić.

Pri tomu je upitao "kuda idemo" ako nam je obitelj razbijena. "Ako je obitelj bez posla, primanja, doma, ako se mladi ne mogu zaposliti i ne mogu osnovati svoju obitelj, kakva nam je budućnost? Je li nam budućnost u svjetlu dinamike početka stvaranja i praska Betlehemskog djeteta ili na putu opasnog urušavanja i gašenja na kojem nema života i budućnosti?", upitao je nadbiskup Barišić.

Istaknuo je da se obitelj ne temelji na dominaciji jačega, nego na pažnji i ljubavi prema najpotrebnijima. "U obiteljskoj božićnoj ljudskosti otkrivamo svoje i među onima koje smo u tami svojega egoizma i oholosti zatvorili u kategoriju 'onih drugih' ili 'naših protivnika' i sve njih Betlehemsko dijete čini našima, svojima", poručio je nadbiskup Barišić u božićnoj propovijedi u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Nadbiskup Barišić će u kasnim poslijepodnevnim satima posjetiti zatvor u Splitu gdje će predvoditi misno slavlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene