Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustraje na njima

Josipović: Hrvatskoj trebaju ustavne promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u intervjuu za bosanskohercegovački internetski portal depo.ba kako će se odlučno zalagati za promjene sadašnjeg ustava Hrvatske i najavio kako će, ako bude ponovno izabran, nastaviti raditi na politici dobrosusjedskih odnosa u regiji s ciljem njezina cjelovitog integriranja u Europsku uniju.

"Predlažem novi ustav u Hvatskoj i u njemu predlažem jačanje demokracije. Predlažem novi izborni model koji će ići dalje od referednumskih inicijativa. I da se pola Sabora iz izbornih lista bira direktno, s imenom i prezimenom, a druga polovica da se bira s naših lista, ali uz preferencijalno glasovanje. Potpuna je anomalija da naš građanin može direktno utjecati na izbor europskih zastupnika više nego na izbor ljudi koji se biraju u Sabor", kazao je Josipović u intervjuu objavjenom u srijedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi na jednog, jedan na sve VIDEO Evo što o nastupu predsjedničkih kandidata u debati kažu stručnjaci Slika nije dostupna Bilo je i šale VIDEO Iza kulisa najvažnije debate: 'Hajde da zamijenimo programe!'

Komentirajući odnose u regiji hrvatski je predsjednik kazao kako je suradnja nužna i poželjna tim prije što i standard hrvatskih građana ovisi o tome.

'Prestrašno, kakav je to čovjek, a još k tome liječnik?'

Rekavši kako i u Hrvatskoj ima političara koji bi dignuli "željeznu zavjesu" prema susjedima Josipović je ocijenio kako bi to bili štetni postupci, tim prije što bi izravno ugrozili hrvatske gospodarske interese u susjedim zemljama iz kojih dolaze turisti, u koje se investira i gdje se prodaju hrvatski proizvodi.

"I zato politiku koja ne vidi da je europska politika naša prva politika, ali i da je regionalna politika drugo lice istog novčića, smatram nerazumnom i štetnom politikom. Ja ću i dalje zagovarati dobre odnose sa susjedima, zagovarat ću njihov ulazak u EU, ali, naravno, nakon što ispune sve one uvjete koje smo morali ispuniti i mi. Jer ući u EU kada za to niste spremni, nije dobro ni za državu koja je kandidat niti za samu EU", izjavio je Josipović.

Članstvo susjednih zemlja u Europskoj uniji ali i u NATO-u ukoliko one to žele, ocijenio je Josipović, važno je za sigurnost Hrvatske jer to znači da ona više neće biti metom agresije kao u ratu 90-ih godina ali i sigurnost od ozbiljnih prijetnji današnjice kakve su terorizam i organizirani krimanal.

"Od toga se ne bi mogli uspješno štititi da nemamo dobru suradnju sa svim susjedima, kako onima na zapadu i sjeveru tako i na istoku", kazao je Josipović. O stanju u BiH izjavio je kako je osobno uložio puno truda u komikaciji s predstavnicima sva tri naroda i uz želju da pomogne stabiliziranju stanja u toj zemlji.

"Želim da BiH bude uspješna, da ostvari taj ideal jednakopravnosti naroda i građana. Kako će to učniti to doista nije posao susjedstva niti EU-a i Amerike", kazao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene