Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon povratka iz Južne Amerike

Predsjednica ured privremeno seli u Karlovac: "Nastojimo pomoći koliko možemo, barem za sada minimalno novčano"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović preselit će privremeno, od 26. ožujka, svoj Ured u Karlovačku županiju, najavila je u nedjelju u razgovoru za Media Servis u kojem je iznijela dojmove nakon susreta s hrvatskim iseljenicima u Južnoj Americi te komentirala situaciju u Hrvatskoj u pogledu poplava.

"Zabrinuta sam. Koliko god smo se pripremali, očekivali smo ove poplave zbog velikih količina snijega, toliko nažalost priroda zna iznenaditi ne samo poplavama, nego i klizištima. Međutim, vjerujem u naš sustav domovinske sigurnosti, vjerujem prije svega u solidarnost naših ljudi koji pokazuju da doista u najtežim prilikama, kada nam je najteže onda smo najsložniji i to je ono što me ohrabruje", rekla je predsjednica.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

Najavila je da će od 26. ožujka njezin Ured biti privremeno preseljen u Karlovac. "Iz Ureda nastojimo pomoći koliko možemo, barem za sada minimalno novčano obiteljima da se snađu u ovim uvjetima. Prvom prilikom, kada se vratim u Hrvatsku, obići ću poplavljena područja i vidjet ću što više možemo učiniti", dodala je.

Predsjednica je u desetodnevnom posjetu Južnoj Americi te u tom pogledu ističe snažnu povezanost tamošnje iseljeničke zajednice s domovinom, a primijetila je i želju mnogih da se vrate u Hrvatsku, ali navodi da je jedan od problema i Zakon o državljanstvu koji traži poznavanje hrvatskog jezika.

"Toliko mi je mladih reklo da se želi vratiti, nisu u pitanju samo posao i stan koji trebaju naći, već smo nažalost prilično zakomplicirali Zakon o državljanstvu tražeći poznavanje hrvatskog jezika, što je za neke od njih koji su nedvojbeno Hrvati hrvatskog podrijetla i smatraju se Hrvatima i ovdje zbog povijesnih okolnosti, obiteljskih i sličnih nisu uspjeli naučiti hrvatski jezik. Držim da bismo tu trebali ozbiljno razmisliti kako riješiti pitanje i olakšati hrvatskim iseljenicima da se vraćaju u hrvatsku državu i ozbiljno se time pozabaviti jer u ovim okolnostima u kojima se nalazi Hrvatska, ne samo zbog demografskih trendova već i činjenice da nam treba svježa, nova radna snaga koja se oblikovala na jedan drugačiji način u drugim državama, da se kombinacijom tog raznog iskustva mogu postići najbolji rezultati", ocijenila je.

Po povratku u Zagreb, kazala je, prvo odlazi u Ured te će održati kolegij i briefing. "Održat ću konzultacije s mnogim ljudima oko trenutačne političke, gospodarske i druge situacije. Onda se idemo uhvatiti u koštac s problemima koje imamo u državi", zaključila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene