Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrajali se dojmovi

Predsjednica u Varaždinu priredila Božićni prijam za diplomatski zbor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović petodnevni boravak u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji u subotu je završila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Božićnim prijamom za predstavnike diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Kolinda Grabar-Kitarović u svom je obraćanju naglasila da je željela pružiti priliku veleposlanicima da upoznaju i ovaj dio Hrvatske, a potom je podsjetila na dvije obljetnice koje Hrvatsku povezuju sa svijetom. Jedna je ovogodišnja 450. obljetnica bitke kod Sigeta u kojoj je hrabrom obranom hrvatski zapovjednik Nikola Šubić Zrinski zaustavio prodor Turaka u Europu. Druga je obljetnica iduće godine kada će Hrvatska slaviti 25. godišnjicu međunarodnog priznanja i pozvala veleposlanike da zajedno s Hrvatskom obilježe taj važan datum.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna PREDSJEDNICA U OBILASKU Grabar-Kitarović istaknula kako je županijski ustroj Hrvatske jako dobar

Zbrajali su se dojmovi o godini na izmaku.

"Imali smo vojne vježbe, zadovoljna sam što smo mogli isporučiti 16 Kiowa helikoptera u Hrvatsku kako bismo pojačali naše partnerstvo u NATO-u. Zadovoljni smo što smo s Hrvatskom surađivali i ekonomski,
posebice novim investiranjem IBM-a", kazala je Julieta Valls Noyes, američka veleposlanica u Hrvatskoj.

"Dobra je prigoda da na ovaj način upoznamo Varaždin, ali i ljepote vaše zemlje. Sve te podatke dat ćemo našem ekonomskom vijeću u Francuskoj, tako da stvore bolju sliku o tvrtkama", kazala je Corinne Meunier, francuska veleposlanica u Hrvatskoj.

Prvi je to put da je za veleposlanike prijam priređen izvan Zagreba, na što je pozornost skrenuo i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš u dobrodošlici. Dobrodošlicu je veleposlanicima poželio u grad koji je jednom bio glavni grad Hrvatske, a i danas ga krasi ''duh poduzetnih i marljivih ljudi'', kako je rekao.

U opuštenoj atmosferi, rekapitulirala se prošla godina, ali i progovorilo o ozbiljnim političkim temama.

"Ujedinjeno Kraljevstvo razočarano je što poglavlje 26 nije otvoreno, ali radimo s Hrvatskom,
kao i ostale zemlje članice, kako bismo pronašli način da se to uskoro ostvari", rekao je Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik u Hrvatskoj.

"Za Rusiju, Europa je najbliži i prirodni partner. Mi smo dio Europe, želimo s Europskom Unijom stvoriti
zajednički tržišni i ekonomski prostor, ali i slobodu kretanja ljudi. Nažalost, europske sankcije stvaraju Rusiji određene probleme u tržišnoj i ekonomskoj suradnji, ali radujemo se,
nadamo se da će iduće godine doći do poboljšanja odnosa između Rusije i SAD-a i istovremeno
poboljšanje odnosa Rusije i EU", kazao je Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike i šefovi diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj u subotu su se susreli s međimurskim i varaždinskim gospodarstvenicima u Svetom Martinu na Muri u Međimurju, a predsjednica je tada istaknula važnost gospodarske diplomacije. Kazala je da su ''veleposlanici kakve uglavnom imamo u Hrvatskoj, veleposlanici kakve bih htjela da imamo vani, one koji vode računa o svojem gospodarstvu, promiču interese svojih tvrtki i uspostavljaju gospodarske veze''.

Kratki umjetnički program u varaždinskom kazalištu izveli su Komorni vokalni ansambl Glazbene škole u Varaždinu, ženska sekcija Kulturno-umjetničke udruge ''Veseli Međimurci'', mladi operni pjevač Filip Hozjak iz Preloga i Pjevački zbor ''Josip Vrhovski'' iz Nedelišća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene