Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prenapregnuti medicinari

Predsjednica sindikata medicinskih sestara: "Situacija je dramatična. Različite bolesti se prehodaju, kolegice rađaju malformiranu djecu"

Anica Prašnjak (Foto: Dnevnik.hr)
Anica Prašnjak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anica Prašnjak (Foto: Dnevnik.hr) Anica Prašnjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Anica Prašnjak i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Anica Prašnjak i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed zdravstvenih djelatnika (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed zdravstvenih djelatnika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Podaci o zaposlenosti liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Podaci o zaposlenosti liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Nedostatak medicinskih sestara i tehničara (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
U srijedu se održato mirni prosvjed "Pet do 12". Zaposlenici KBC-a Zagreb, KBC-a Split i u Opće bolnice Dubrovnik izlaskom u krug bolnice Vladi su poručili da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je detaljnije o svemu s predsjednicom sindikata medicinskih sestara i tehničara Anicom Prašnjak.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Prosvjed medicinskih sestara, ilustracija - 3 Prekipjelo im je Što će za pacijente značiti ako dođe do štrajka medicinara: "Moja plaća, neugodno mi je uopće reći…"

Čuli smo da su ovakvi uvjeti doveli do raspada brakova, moždanih udara - kakve priče dopiru do vas? 

Kao sestra koja je radila 31 godinu u sustavu, ne samo da dolaze priče, nego sam i sama doživjela da su kolegice izložene različitim agensima, od rendgenskog zračenja do infekata, nažalost rađaju malformiranu djecu, djecu sa posebnim potrebama. Kolegice odu u dnevnu bolnicu na infuziju, transfuziju i idu nakon toga raditi. Jednostavno situacija je prenapregnuta. Različite bolesti se prehodaju, hrpa tih lakših dijagnoza nažalost prehodamo i radimo bez obzira na to što bi trebao čovjek biti na bolovanju. Nekako to izguramo, dobiješ antibiotik, popiješ aspirin, pa ideš dva dana kod kuće, nekako malo se oporavi, a dalje bolestan radi. Situacija je uistinu dramatična.

To su vaše kolege, kako se vi osjećate kad ovo gledate danas?

Gledam sa jednim žaljenjem. Radosna sam što su kolege izašle i što su pokazale da ih ima i da nisu zadovoljni sustavom, ali gledam sa žaljenjem. Zbog čega mi moramo izlaziti na ulicu? Zbog čega mi moramo štrajkati? Zbog čega mi moramo pokazivat se vani i stvarati neugodu sebi i osobno i kao profesionalcu i građanima koji nas gledaju da se mi tu nešto ljutimo i galamimo na nekoga. Iz kojih razloga?
Zbog toga što tražimo da nas se plati? Zbog toga što želimo ostati u domovini i ovdje raditi? Mislim da to nije u redu u odnosu Vlade prema medicinskim sestrama i zdravstvenim radnicima.

U petak idete kod ministra. On je rekao da ćete se, što se povećanja tiče, naći na nekoj odgovarajućoj brojci - ima li mjesta za kompromis?

"Mi smo kompromis imali i prvi put. Kompromis je uvijek riješenje. Najlakše je dići ruke ili otići, ali razgovarati treba i dolaziti do određenih rješenja. Nadamo se nekom kompromisu ili rješenju, ali kompromis ne može ići niže od onog što smo svojevremeno parafirali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene