Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjeruje da će prestati s radom

Predsjednica: "Razočarana sam radom Povjerenstva za Agrokor"

Kolinda Grabar Kitarovič (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar Kitarovič (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar Kitarovič (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da je razočarana radom Povjerenstva za Agrokor te da vjeruje kako će ono prestati s radom, sukladno Zakonu, sad kad je optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih u aferi Agrokor i pravomoćna.

"Činjenica jest da podizanjem ove pravomoćne optužnice po Zakonu prestaje rad Povjerenstva. Upozoravala sam na to da se zakon može i promijeniti i na samom je Saboru da donese odluke u tom smislu", poručila je Predsjednica.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Jandroković: ''To su sve sporedne stvari i skupljanje jeftinih političkih bodova''

Grabar-Kitarović, međutim, naglašava kako je uvijek podržavala rad svih državnih institucija.

"Ono što želim istaknuti i što sam isticala od samog početka jest da podržavam rad svih državnih institucija da se rasvijetli stanje u Agrokoru - kako i zašto smo se našli u situaciji u kojoj se danas nalazimo, da se utvrdi odgovornost, krivnja", dodala je.

Predsjednica smatra kako bi se iz sveg toga morala izvući i lekcija, s ciljem da se takve stvari više ne ponavljaju.

"Prije svega, tu je riječ o pravosudnom procesu, dakle očekujemo da pravosuđe odigra primarnu ulogu. Međutim, Sabor i sam može postaviti određene parametre. Ovo je možda bila i dobra naučena lekcija da se ubuduće izbjegnu ovakve situacije. Međutim, za to treba davati i zakonska rješenja i zakonske prijedloge. Upravo se to očekuje od zakonodavnog tijela kao što je Hrvatski sabor", smatra predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju je istaknula kako je očekivala više odgovora od Povjerenstva.

"Isto tako htjela bih reći da me dosadašnji rad Povjerenstva razočarao, jer sam očekivala da će dati više odgovora. Očekivala sam da će biti ozbiljniji, da će biti manje politiziranja i držim da rad jednog takvog povjerenstva, ako će se nastaviti, mora biti usmjeren prije svega na usmjeravanje istine o Agrokoru, a ne na politiziranje, na prebacivanje krivnje i slično. Dakle svi želimo znati što se događalo i svi želimo da u konačnici oni koji su odgovorni za to i odgovaraju", zaključila je na kraju Predsjednica.

Grabar-Kitarović komentirala je i velik posao i nabavu novog borbenog zrakoplova.

"Priželjkujem onoga tko će dati najbolji paket za Hrvatsku. Naravno, prvo je pitanje cijena, jer Hrvatska si ne može priuštiti nekakve basnoslovne iznose, ali u pitanju su i strateški odosi i sve ono drugo što nude potenacijalni prodavatelji i kao ulagači, dakle ulaganje u Hrvatsku. Ministarstvo obrane prezentiralo nam je sve ponude koje smo dobili, međutim o njima će se očitovati stručno Povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo, a onda će odluka proći razne procedure na razini države kako bi se izbjegli bilo kakvi dojmovi da se pogodovalo bilo kome. Uvjerena sam da će se donijeti najbolja moguća odluka u interesu hrvatske javnosti", istaknula je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene