448860
448860
448860
448860
448860

Predsjednica obećala zaštititi branitelje od optužnica iz Srbije

  • , 02.09.2016., 18:32
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska predsjednica zahvalila je generalima i svim hrvatskim braniteljima na žrtvi i svemu što su učinili u Domovinskome ratu te naglasila da je u njemu izvojevana pobjeda i neovisnost Republike Hrvatske, ali da su "druge bitke i dalje pred nama".

 
 
 
 
Predsjednica na otvorenju sluzbenih prostorija Hrvatskog generalskog zbora (Foto: Pixsell)
Predsjednica na otvorenju sluzbenih prostorija Hrvatskog generalskog zbora (Foto: Pixsell)

Hrvatski državni vrh poručio je u petak na otvaranju novih prostorija Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) u Zagrebu da će zaštititi hrvatske branitelje od optužnica za tzv. zločinačko udruživanje iz Srbije i BiH.

Hrvatski generalski zbor od sada se nalazi u reprezentativnom prostoru u gornjogradskoj Habdelićevoj ulici, a na otvaranje je došao cijeli državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-KItarović. predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner i premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković te brojni drugi uzvanici iz političkog i društvenog života.

Hrvatska predsjednica zahvalila je generalima i svim hrvatskim braniteljima na žrtvi i svemu što su učinili u Domovinskome ratu te naglasila da je u njemu izvojevana pobjeda i neovisnost Republike Hrvatske, ali da su "druge bitke i dalje pred nama".

"Pri tome ne mislim samo na sigurnosne ugroze, koje vidimo da izrastaju diljem europskog kontinenta, uz naše istočne i južne rubove; pri tome ne mislim samo na migrantsku krizu, koja sa sobom nosi svoje opasnosti i potrebu izgrađivanja sustava domovinske sigurnosti, već i na zaštitu vašeg dostojanstva, vaše slobode, zaštitu istine, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini. Ta bitka protiv nepravedno podizanih optužnica za tzv. zločinačke, političke, udružene pokrete i slično. Znamo tko smo, znamo što smo. I ja vam u svoje osobno ime i u ime hrvatske države doista jamčim da ćemo biti uz vas, i da ću se u svakome trenutku boriti da se rat između država ne nastavlja verbalnim putem i prepucavanjem, jer to nije način rješavanja problema", poručila je predsjednica države.

Predsjednica Republike: Jamčim vam da će biti riješeno pitanje optužnica

Predsjednica Grabar-Kitarović zajamčila je generalima da će biti riješena "pitanja optužnica i mnogih drugih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i susjednih država". "Ali u svemu tome ćemo braniti čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od Chichaga i Washingtona, preko Zagreba, Sarajeva do Beograda i drugdje. To je naša dužnost i moralna obveza", poručila je.

Od članova Hrvatskog generalskog zbora očekuje i dalje da daju svoj doprinos u razvoj hrvatske države jer su, kako je naglasila, pokazali da brane, moralne, etičke, narodonosne i moralne vrijednosti.

"Vjerujem da ćete to nastaviti činiti i da ćemo to sve zajedno prenositi i na vaše nasljednike u hrvatskim Oružanim snagama", dodala je.

I predsjednik Hrvatskog sabora akademik Reiner podsjetio je na časnu ulogu hrvatskih branitelja i generala u Domovinskom ratu "što Hrvatska neće zaboraviti". Također je istaknuo da da ih Hrvatska i danas još itekako treba.

"Zbog svega što ste ste do sada učinili za Hrvatsku, nećemo i ne smijemo dopustit da budete izloženi progonu naših dojučerašnjih agresora i okupatora, a to nam je negdje na pomolu. O tome se šuška, nešto se i ostvaruje. No ja vas uvjeravam, to nitko od nas neće dozvoliti. Hrvatska će bit uz vas, braniti vas i štititi kao što ste i vi branili i štitili Hrvatsku u Domovinskom ratu, nerijetko izlažući vlastite živote neposrenoj ratnoj pogiblji", naglasio je Reiner.

Premijer Orešković rekao je da mu je čast biti s članovima Zbora te također naglasio njihovo časno obavljanje dužnosti u Domovinskom ratu i kasnije.

"Pored bogatog iskustva i znanja, iskazali ste i spremnost na suradnju kod brojnih aktualnih pitanja od nacionalnog interesa, ali ste znali i dati konstruktivnu kritiku koja je uvijek dobrodošla", rekao je.

Hrvatski generalski zbor je s gradom Zagrebom 2. ožujka sklopio Ugovor o korištenju poslovnog prostora u Habdelićevoj temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama za potrebe znanstvenog i stručnog istraživanja Domovinskog rata, obilježavanja značajnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata te zaštite ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja, a zagrebački gradonačelnik Bandić u svom je govoru istaknuo kako je bilo vrijeme da hrvatski generali, bez obzira koja je politička opcija na vlasti, imaju primjeren status u društvu i mogućnost za djelovanje.

"Poput vaših kolega u razvijenom demokratskom svijetu, koji drži do sebe i do svojih najboljih vojnika,. Zato Grad Zagreb čini sve što može i danas rješavamo zajedno jedan od vaših gorućih problema", dodao je.

 

General Miljavac: članovi Generalskog zbora imaju intelektualnu i iskustvenu moć

Predsjednik Zbora Pavao Miljavac istaknuo je da njegovi članovi imaju intelektualnu i iskustvenu moć, ali ih najviše ih bole "optužnice iz BiH i Srbije te tužba koju su u Chicagu podignule srpske organizacije u SAD-u protiv američke tvrtke Military Professional Resources Inc. (MPRI) da je, kako je rekao, ta tvrtka bila u Hrvatskoj i pripremila i vodila operacije, a što je nije istina. "Mislim da ćemo tu morati zapeti da nas ne bi zadesilo nešto što je neistina i da za to onda moramo plaćati veliki novac", upozorio je.

Najavio je i da će u novootvorenim prostorijama s Agencijom za odgoj i obrazovanje provesti projekt suradnje s preko tisuću profesora povijesti o temama iz Domovinskog rata, a na kraju svečanosti predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kiatrović uručio je počasnu iskaznicu Zbora.

Novootvorene prostorije HGK-a blagoslovio je vojni ordinarij Jure Bogdan.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se