Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simboličan izbor

Najpoznatije žute cipele: Neobična poruka na nogama Predsjednice u Vukovaru

Predsjednica u zengama (Foto: Pixell)
Predsjednica u zengama (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Predsjednica u zengama (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Vukovaru je nužno osigurati budućnost, istaknula je u izjavi u dvorištu vukovarske bolnice predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je za posjet Vukovaru odabrala i zanimljiv izbor obuće.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovar je došla obuvena u vukovarske žute Borovo čizme, takozvane "zenge" koje su 1991. nosili hrvatski branitelji Vukovara. 

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Kazala je, uoči Kolone sjećanja, da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost.

Naime, kako navodi Borovo na svojim stranicama, njihove žute cipele Zenge postale su simbolom branitelja Vukovara. Proizvodila ih je obuća Borovo. Čizme su izrađivane od visokokvalitetne kože, po narudžbi američke tvrtke Royce, no kako 1991. godine narudžba nije isporučena zbog početka Domovinskog rata, čizme su ostale u Borovu. Podijeljene su braniteljima na prvoj crti.

Tvornica Borovo do početka rata bila je pravi proizvodni gigant, zapošljavala je 24.000 radnika koji su na godinu proizvodili 20 milijuna pari obuće, 30.000 tona pneumatika te drugih gumarskih proizvoda. Danas tvrtka zapošljava oko 700 radnika, a u njoj se na godinu proizvede oko 400.000 pari obuće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene