Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nastavit ćemo dok ima nade'

Predsjednica o smaknuću Tomislava Salopeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otkazala je sve dnevne aktivnosti nakon tvrdnji o pogubljenju Tomislava Salopeka. Sa svojim je suradnicima u privremenom uredu u Splitu.

18:17 - 'Dok ima ijednog tračka mogućnosti da je Tomislav Salopek ipak živ, nastaviće se pokušaji spašavanja', istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Splitu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATI U EGIPTU Agencije su ga izbacile iz ponude, predloženo da radnike osigurava vojska Slika nije dostupna U Rijeci Vesna Pusić održala izvanrednu konferenciju za medije

'U ovim trenucima duboke neizvjesnosti htjela bih izraziti suosjećanje prema obitelji gospodina Salopeka, njegovoj supruzi Nataši, njihovo dvoje djece, roditeljima prijateljima zbog ove teške situacije i duboke neizvjesnosti u kojoj se nalaze oni i svi mi. Međutim, želim čvrsto reći, dok postoji ijedan tračak nade, ijedan promil šanse da je Tomislav živ, mi nastavljamo raditi, nastavljamo potragu za njim i spašavanje njegova života', izjavila je Grabar Kitarović na izvanrednoj konferenciji za novinare u svom splitskom uredu.

Zamolila je sve da se u javnim istupima ponašaju odgovorno sve dok postoji tračak nade za Tomislava. Zahvalila je svima koji su bili angažirani u potrazi za njim, posebice hrvatskim institucijama i službama, te svim prijateljskim državama i službama, uključujući mnoge prijatelje iz arapskih zemalja koji ga pokušavaju spasiti.

'O detaljima ne mogu i nikad neću govoriti. Međutim, vjerujte mi da radimo sve što možemo', poručila je predsjednica.

Istaknula je kako posebno zahvaljuje Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, odnosno Mešihatu Islamske zajednice i njenom sadašnjem predsjedniku Azizu efendiji Hasanoviću te bivšemu predsjedniku Šefku Omerbašiću, prije svega na njihovom javnom apelu za spašavanje života nevinog Salopeka. Zahvalila im je i na isticanju 'da sve ove prijetnje, da sve ono što se događa nije u duhu Islama i islamskih vrijednosti".

"Upravo to sve podsjeća nas kako ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjem Islama. Hrvatska je uvijek bila i bit će primjer suživota i tolerancije među vjerskim zajednicama, pa tako i s islamskom zajednicom - ostat ćemo primjer u svijetu', naglasila je Grabar Kitarović.

Zahvalila je i medijima na odgovornom ponašanju i suzdržanosti od objavljivanja informacija i fotografija o navodnoj tragičnoj sudbini Tomislava Salopeka, pozvavši medije i hrvatske građane da se, bez obzira na fotografije ili videozapise koji se budu pojavljivali, i dalje suzdrže od njihove objave, da ih ne pregledavaju i ne dijele. U suprotnom bi, naglasila je, "narušili ne samo ljudsko dostojanstvo Tomislava Salopeka, već bismo i dalje promicali propagandu tzv. Islamske države kojoj je cilj sijanje terora".

'Razmišljajmo o Tomislavu kao ocu, suprugu, prijatelju, razmislimo o njemu kao osobi, sačuvajmo njegovo dostojanstvo i dostojanstvo njegove obitelji', naglasila je predsjednica Grabar Kitarović i još jednom apelirala na odgovorno ponašanje.

Šture informacije

 

Podsjetimo, Hrvatska predsjednica će biti u Splitu sa suradnicima. Od samog početka točnije od kada je otet hrvatski državljanin predsjednica je upoznata i u stalnim je kontaktima s Vladom i diplomacijom. I sama je, podsjećamo, osobno kontaktirala neke državnike kako bi se oslobodio Tomislav Salopek.

ISIS tvrdi: 'Pogubili smo Tomislava Salopeka'. Premijer održao pressicu, Predsjednica otkazala sve aktivnosti

Zadnjih dana je i ona kao i svi dužnosnici bila vrlo štura na informacijama, što je i očekivano jer ovo su takve situacije i trenuci u kojima država u spašavanju svojih državljana malo ili nikako ne izvještava javnost a sve kako bi ih spasila. (Sofija Preljvukić/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene