Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamah u znanosti

VRIJEDNO 6 MILIJUNA EURA U Hrvatskoj proradilo superračunalo nevjerojatnih mogućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je proradilo superračunalo nevjerojatnih mogućnosti koje je koštalo gotovo 6 mil. eura, a smješteno je na riječkom sveučilištu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta riječkom Sveučilištu, pustila je u puni pogon superračunalo 'Bura' te sudjelovala na otvorenju međunarodnog skupa 'Otvoreni dani ICT-HPC Sveučilišta u Rijeci'.

Pročitajte i ovo Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu" Ilustracija tisuće eura Pronovjera na Ekonomskom fakultetu u Rijeci: Policija prijavila još četvero zbog 24.000 eura

Superračunalo "Bura" nabavljeno je putem EU fondova, a cijena mu je 44,7 milijuna kuna. To je prvi superračunalni sustav u Hrvatskoj, a po snazi je 441. takav sustav na svijetu, kazao je Zlatan Car, prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci. "Bura" je na 175. mjestu među suprerračunalima na svijetu po energetskoj učinkovitosti te na 48. mjestu po otpimiranosti sustava za znanstvenu primjenu.

Nadamo se da će računalo doprinijeti kvalitetnijoj poziciji hrvatskih znanstvenika, rekao je Car. Osnovna svrha mu je primjena u istraživanjima i radu na području biotehnologije i biomedicine, ali će zbog svojih karakteristika i performansi biti korisno i na drugim prirodnim i tehničkim područjima. "Bura" je proteklih nekoliko mjeseci bila u probnom radu.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je značaj znanosti kao podloge razvoja i gospodarstva što se, tvrdi, ne može ostvariti bez ulaganja u znanost. Ocijenila je da ulaganja iz državnog proračuna za znanost i istraživanja moraju biti sukladna mogućnostima, ali da moraju stalno rasti. "Bez razvoja znanosti neće biti neophodnog gospodarskog razvoja, koji će pridonijeti proračunu u koji svi gledamo kao razvojni proračun, kao priliku da Hrvatska krene naprijed i da konačno iskoristimo rast BDP-a kako bi rast bio još snažniji", poručila je.

"Nadam se će ovo supreračunalo "Bura" dati poseban, novi zamah razvoju znanosti i nastave na riječkom Sveučilištu, ali i zamah razvoju gospodarstva. Rijeka je uvijek bila povezana sa svijetom, a sada je povezana na drukčiji način - uključena je u moderne svjetske trendove te očito postaje svjetsko središte znanosti i istraživanja", rekla je predsjednica.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar također je istaknuo važnost puštanja u pogon superračunala. Obrazovanje i sport mogu biti primjer vrijednosti iznad onih svakodnevnih, pa bi tako i politika morala održavati taj pristup, uz obvezno dnevnopolitičku dimenziju imati i dimenziju dugoročnog i strateškog interesa, rekao je.

Ministar je naveo i da se akademska zajednica mora otvarati široj zajednici te se mora pronaći model kako u to više uključiti studente. Naglasio je važnost povezivanja akademske zajednice, malog i srednjeg poduzetništva, lokalne i regionalne samouprave te strukovnih udruženja za razvoj. "Tako se ostvaruju i demografski učinci, jer se zadržava mlade ljude u zemlji te pospješuje povratak. Potrebna je i zdrava doza arogancije društvu kako bi se ambiciozno nametnuli kao područje u koje će dolaziti i drugi znanstvenici i stručnjaci iz EU, zbog odličnih uvjeta rada", kazao je Šustar.

Prorektorica Sveučilišta za investicije i razvoj Nevenka Ožanić predstavila je projekt "Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci", kojim je nabavljena oprema pomoću EU fondova vrijedna 180 milijuna kuna. Tako su nabavljeni računalni sustav "Bura", opremljeni laboratoriji Centre za mikro i nano znanosti i Centra za visokopropusne tehnologije te Građevinskog fakulteta.

Rektor Sveučilišta Pero Lučin kazao je kako je nabava istraživačke opreme dio šireg projekta Sveučilišta - formiranje centra znanja kao razvojnog središta ovog kraja. Okupljene sudionike dvnodnevnog skupa, na kojem sudjeluju predstavnici Sveučilišta i gospodarstva, pozdravili su i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na kraju posjeta sveučilišnom Kampusu razgledala gradilište triju objekata studentskog smještaja. Grade se novcima EU fondova u visini 178 milijuna kuna. Tu će biti 750 kreveta, a moraju se dovršiti do početka Europskih sveučilišnih igara ovoga ljeta, jer je tu planiran smještaj sportaša tijekom natjecanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene