Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazio optimizam

Predragu Matiću u Srbiji obećali pomoć u rješavanju slučaja Veljka Marića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu je hrvatski ministar branitelja Predrag Matić dobio obećanje tamošnjih visokih dužnosnika da će pomoći u rješavanju slučaja Veljka Marića.

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić potvrdio je u srijedu u Beogradu da su visoki srbijanski dužnosnici obećali pomoć u slučaju branitelja Veljka Marića i izrazio optimizam da će problem čim prije biti riješen nakon zahtjeva da Marić kaznu, na koju je osuđen u Srbiji, služi u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Slika nije dostupna Sporna jurisdikcija Dačić: 'Osim Hrvatske nitko se dosad nije bunio na taj zakon'

>> Ministar Matić u Beogradu će tražiti rješenje slučaja branitelja Marića

Matić je, nakon sastanaka izaslanstava Srbije i Hrvatske i susreta predsjednika Ive Josipovića i Tomislava Nikolića te sastanka s premijerom Ivicom Dačićem i ministrom pravosuđa Nikolom Selakovićem, rekao kako je dobio čvrsta uvjeravanja da će srbijanska strana učiniti sve što je pravno moguće kako bi slučaj Marić bio riješen, s obzirom da je protiv njega u tijeku još jedan proces pred srbijanskim pravosuđem.

'Nakon sugestije predsjednika Tomislava Nikolića dogovoreno je da oba ministarstva pravosuđa odrede ljude koji će se konkretno baviti slučajem Marić kako bi mu se omogućilo premještanje u Hrvatsku', rekao je Matić.

On je potvrdio i dogovor dvije strane da Veljko Marić u međuvremenu iz zatvora u Padinskoj skeli kod Beograda uskoro bude premješten u Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, u kojem su znatno bolji uvjeti.

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Grubišnom Polju 1991. godine.

Žalbeni sud u Beogradu je u ožujku 2012. potvrdio prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je taj nekadašnji pripadnik Zbora narodne garde (ZNG) osuđen na 12 godina zatvora.

Sud je kao neutemeljenu odbilo žalbu Marića, optuženog za ratni zločin u selu Rastovac 31. listopada 1991. godine. U prosincu 2012. godine Marić je uputio apel vlastima u Hrvatskoj žaleći se što mu je suđeno u Srbiji i zbog kazne koja mu je izrečena.

Odvjetnik Veljka Marića Đorđe Dozet potvrdio je za Hinu u travnju ove godine da između resornih ministarstva Srbije i Hrvatske postoji komunikacija čiji bi cilj i ishod trebala biti suglasnost i odluka da se hrvatskog branitelja izruči Hrvatskoj na izdržavanje kazne od 12 godina zatvora i okončaju postupci protiv njega koje vodi srbijansko pravosuđe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene